Alltför familjärt. Fredrik Reinfeldt är alltför väluppfostrad i sitt möte med Condoleeza Rice i "Toppmötet". Foto: SVTAlltför familjärt. Fredrik Reinfeldt är alltför väluppfostrad i sitt möte med Condoleeza Rice i "Toppmötet". Foto: SVT
Alltför familjärt. Fredrik Reinfeldt är alltför väluppfostrad i sitt möte med Condoleeza Rice i "Toppmötet". Foto: SVT
Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias LundgrenExpressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren
Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: Theo Elias Lundgren

Gärna politikerintervju – fast utan Reinfeldt

Publicerad

Fredrik Reinfeldts nya intervjuprogram är alldeles för riskfritt och väluppfostrat.

Karin Olsson ifrågasätter hela konceptet bakom SVT:s "Toppmötet", som har premiär ikväll.

Att låta en avdankad statsminister vara programledare för en intervjuserie med tidigare världsledare känns instinktivt fel.

Kan Fredrik Reinfeldt ställa de kritiska frågorna till gamla bekantingar som Condoleezza Rice och Tony Blair? Är det överhuvudtaget journalistik eller en återträff för föredettingar?

Men jag hade kunnat leva med det ovanliga konceptet i SVT:s "Toppmötet", med premiär i kväll, om utfallet hade blivit bra. Om Reinfeldt verkligen hade dragit nytta av att han själv har befunnit sig i maktens rum: berättat någon anekdot om hur han och "Condi" fick en opassande fnissattack eller relaterat till sin egen erfarenhet av ledarskap.

Bara han bjussat på något som kunde motivera att just han är programledare, hade jag till och med kunnat förlåta honom hans retroslips i Alliansen-orange.

LÄS MER: Så tråkig är Reinfeldts nya bok

Väluppfostrade frågor

Åtminstone i det första avsnittet skulle det ha kunnat vara vilken väluppfostrad kille som helst som ställde de artiga frågorna till USA:s tidigare utrikesminister. Reinfeldt investerar absolut ingenting i intervjun, vilket gör att man blir än mer irriterad på hans nybörjarmisstag: Sluta humma när Condoleezza Rice pratar och tjata om att du har läst hennes bok!

För att få fason på programmet har produktionen försökt med att klippa in flera små inslag som berättar om hennes uppväxt och kritiken efter "kriget mot terrorismen". Men det hjälper inte. "Toppmötet" som idé faller lika platt som när psykoterapeuten Poul Perris häromåret gjorde partiledarintervjuer som terapisejourer i SVT-programmet "Nyfiken på".

Ändå går timmen fort. Det är trots allt mycket intressant att lyssna på en välformulerad akademiker och ex-politiker. Medierna är vanligtvis alldeles för fixerade vid nuet och glömmer att de som klivit av sin maktposition har mycket att berätta.

Jag skulle gärna se en motsvarande serie med gamla svenska politiker, men då med en skicklig intervjuare.

 

FOTNOT. "Toppmötet" har säsongsstart på SVT1 kl 21 ikväll.

 

Karin Olsson är Expressens kulturchef.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag