BERGMANS ARV. Här på Fårö skapade Ingmar Bergman en lång rad av sina filmer. På bilden syns Ingmar Bergman med fotografen Sven Nyqvist samt skådespelarna Erland Josephson och Liv Ullmann. Foto: Gunnar Lantz/Scanpix
BERGMANS ARV. Här på Fårö skapade Ingmar Bergman en lång rad av sina filmer. På bilden syns Ingmar Bergman med fotografen Sven Nyqvist samt skådespelarna Erland Josephson och Liv Ullmann.  Foto: Gunnar Lantz/Scanpix

Gårdsplanerna

Publicerad
Uppdaterad
Norska IT-miljardären Hans Gude Gudesen räddade Bergmangårdarna när han köpte dem.
Nu ifrågasätter Kerstin Brunnberg, stiftelsens ordförande, Gudesens framtid som ensam finansiär.
Foto: Roger Vikström
Den norske arkeologen, uppfinnaren och IT-mångmiljonären Hans Gude Gudesen, 61, köpte Ingmar Bergmans tidigare egendomar på Fårö 2009. Hur mycket Gudesen betalade för de fyra husen är hemligt, men det spekulerades om cirka 50 miljoner kronor.
Gudesen ropade också hem merparten av Bergmans bohag som såldes på auktion av Bukowskis; 337 föremål klubbades för totalt 18 miljoner kronor.
Möbler och prylar fraktades till Fårö i maj 2010 - och husen renoverades och inreddes i ett så ursprungligt skick som möjligt.
Ingmar Bergman hade önskat att husen, efter hans död, skulle bli mötesplatser för konstnärer - en önskan som dottern Linn Ullmann agerade för att uppfylla. Och ägaren Gudesen lämnade - till familjens glädje - över bruksrätten till det som blev stiftelsen Bergmangårdarna.
I dag används Bergmangårdarna främst för stipendievistelser för konstnärer, forskare, journalister. De första gästerna var 13 personer från Norske Riksteatret, däribland Liv Ullmann. Paret Gösta och Marie-Louise Ekman bodde på Bergmangårdarna i juli 2010 - och skådespelarna Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones har också varit gäster.
Att driva och underhålla Bergman- gårdarna, plus personalkostnader - en husfru och en förvaltare som vaktar och sköter stället året om - kostar cirka 2,5 miljoner kronor om året, berättar styrelsens ordförande Kerstin Brunn-berg.
Hittills har Hans Gude Gudesen bekostat detta. Men enligt uppgifter till Expressen är det oklart om han ska fortsätta att finansiera verksamheten.
Kerstin Brunnberg förnekar att det är Gude Gudesen som inte längre vill stå för driften:
- Det där är ett missförstånd, säger hon. Däremot vill jag diskutera alternativa lösningar för finansieringen. Ska Gudesen verkligen betala allt? är frågan. Och i så fall hur länge? Min uppfattning är att vi bör ha en annan, långsiktig finansieringsplan. Men detta vill jag förstås diskutera med Gudesen först, och vår styrelse.
Samtliga som sökt stipendier för 2012 ska ha fått avslag. Tyder det på att ni lagt ner verksamheten tills vidare?
- Nej, det beror på att vi ser över hur vi ska kunna kombinera enskilda stipendiater med seminarieverksamhet - att hysa seminariedeltagare samtidigt som stipendiater sitter och arbetar är en praktisk utmaning - så det är av logistiska skäl, säger Kerstin Brunnberg.
I ett skriftligt uttalande tillägger hon:
"Den gångna perioden har varit så framgångsrik att det finns skäl att noga utvärdera den/.../Gudesens och Linn Ullmanns insatser för att skapa detta är av digniteten att det krävs vård och planering för att det ska vara så långsiktigt som tanken var."

Jannike Åhlund utsågs till konstnärlig ledare för Bergmangårdarna i juli 2010. I dag delar hon sin tid mellan Bergmangårdarna samt arbetet som verksamhetsledare för stiftelsen Bergmancenter som ansvarar för Bergmanveckan.
Nu säger hon att hennes situation är "oklar" på grund av de finansiella bryderierna. Mer vill hon inte berätta i dagsläget.
- Men jag står till förfogande som konstnärlig ledare, betonar hon.
Enligt Kerstin Brunnberg är mecenaten Gudesen bestämd vad gäller verksamheten, som han vill ska tjäna högre syften.
Och nu diskuterar de ansvariga hur man kan utveckla aktiviteterna på Bergmangårdarna - från en inspirerande miljö för enskilda konstnärssjälar till fler seminarier och liknande med mänskliga rättigheter och demokrati i fokus.
- Vi planerar till exempel för ett seminarium om revolutionen i Egypten i augusti 2012, berättar Kerstin Brunnberg.
Jannike Åhlund:
- Utvecklingen av verksamheten kan diskuteras när den fortsatta finansieringen är tryggad.
Expressen har sökt den omvittnat medieskygga ägaren Hans Gude Gudesen, men han har inte kunnat nås för en kommentar.

Victoria Lagercrantz
kulturen@expressen.se

Victoria Lagercrantz är frilansjournalist.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag