Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gårdsplanerna

BERGMANS ARV. Här på Fårö skapade Ingmar Bergman en lång rad av sina filmer. På bilden syns Ingmar Bergman med fotografen Sven Nyqvist samt skådespelarna Erland Josephson och Liv Ullmann. Foto: Gunnar Lantz/Scanpix
Norska IT-miljardären Hans Gude Gudesen räddade Bergmangårdarna när han köpte dem.
Nu ifrågasätter Kerstin Brunnberg, stiftelsens ordförande, Gudesens framtid som ensam finansiär.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

Ur Linn Ullmanns projektbeskrivning om Bergmangårdarna:
"Fårö var Ingmar Bergmans plats på jorden sedan 1965. Här levde och arbetade han i över 40 år. Landskapet och befolkningen gav honom ro, inspiration, frihet och lusten till att skapa och arbeta, läsa och se på film. Husen han byggde och/eller lät renovera såg han som en förlängning av sig själv och är vid sidan av hans stora konstnärliga produktion en del av hans livsverk."

Ingmar Bergmans fyra hus på Fårö
•  Hammars - det 56 meter långa bo-stadshuset. Här får stipendiaterna inte bo, men huset är öppet för studier och arbete. Tre gäster ryms i gästhuset intill bostadshuset. Barn är inte tillåtna på Hammars.
•  Skrivstugan - enkel stuga vid havet. (Och platsen för försoningsscenen mellan Johan och Marianne i Scener ur ett äktenskap, 1973.)
•  Ängen - vitt stenhus med gästhus ett par hundra meter från Hammars.
•  Dämba - Fårögård från 1854 cirka tre kilometer från Hammars. I en lada vid Dämba finns "Kinematografen", Bergmans privata biograf där han såg två filmer om dagen.
Till huset hör också Kvarnen, en väderkvarn som är mecenaten Hans Gude Gudesens privata bostad.

Ur Bergmangårdarnas stadgar:
Stiftelsens ändamål är att driva Bergmans hus och egendomar på Fårö som ett ickekommersiellt, internationellt center för utövande och skapande konstnärer och forskare. I Bergmans anda ska Bergmangårdarna vara en arbetsplats och ett refugium.
Vem kan söka?
Konstnärer, forskare, projektorienterade journalister samt personer eller grupper som arbetar med yttrandefrihets- eller demokratifrågor från hela världen. Man stannar i minst tre veckor och högst tre månader. I ansökan ska man berätta hur man konstnärligt kan tänka sig att återgälda vistelsen till Fårö och Gotland.


BildtextFoto: Foto: Roger Vikström
Den norske arkeologen, uppfinnaren och IT-mångmiljonären Hans Gude Gudesen, 61, köpte Ingmar Bergmans tidigare egendomar på Fårö 2009. Hur mycket Gudesen betalade för de fyra husen är hemligt, men det spekulerades om cirka 50 miljoner kronor.
Gudesen ropade också hem merparten av Bergmans bohag som såldes på auktion av Bukowskis; 337 föremål klubbades för totalt 18 miljoner kronor.
Möbler och prylar fraktades till Fårö i maj 2010 - och husen renoverades och inreddes i ett så ursprungligt skick som möjligt.
Ingmar Bergman hade önskat att husen, efter hans död, skulle bli mötesplatser för konstnärer - en önskan som dottern Linn Ullmann agerade för att uppfylla. Och ägaren Gudesen lämnade - till familjens glädje - över bruksrätten till det som blev stiftelsen Bergmangårdarna.
I dag används Bergmangårdarna främst för stipendievistelser för konstnärer, forskare, journalister. De första gästerna var 13 personer från Norske Riksteatret, däribland Liv Ullmann. Paret Gösta och Marie-Louise Ekman bodde på Bergmangårdarna i juli 2010 - och skådespelarna Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones har också varit gäster.
Att driva och underhålla Bergman- gårdarna, plus personalkostnader - en husfru och en förvaltare som vaktar och sköter stället året om - kostar cirka 2,5 miljoner kronor om året, berättar styrelsens ordförande Kerstin Brunn-berg.
Hittills har Hans Gude Gudesen bekostat detta. Men enligt uppgifter till Expressen är det oklart om han ska fortsätta att finansiera verksamheten.
Kerstin Brunnberg förnekar att det är Gude Gudesen som inte längre vill stå för driften:
- Det där är ett missförstånd, säger hon. Däremot vill jag diskutera alternativa lösningar för finansieringen. Ska Gudesen verkligen betala allt? är frågan. Och i så fall hur länge? Min uppfattning är att vi bör ha en annan, långsiktig finansieringsplan. Men detta vill jag förstås diskutera med Gudesen först, och vår styrelse.
Samtliga som sökt stipendier för 2012 ska ha fått avslag. Tyder det på att ni lagt ner verksamheten tills vidare?
- Nej, det beror på att vi ser över hur vi ska kunna kombinera enskilda stipendiater med seminarieverksamhet - att hysa seminariedeltagare samtidigt som stipendiater sitter och arbetar är en praktisk utmaning - så det är av logistiska skäl, säger Kerstin Brunnberg.
I ett skriftligt uttalande tillägger hon:
"Den gångna perioden har varit så framgångsrik att det finns skäl att noga utvärdera den/.../Gudesens och Linn Ullmanns insatser för att skapa detta är av digniteten att det krävs vård och planering för att det ska vara så långsiktigt som tanken var."

Jannike Åhlund utsågs till konstnärlig ledare för Bergmangårdarna i juli 2010. I dag delar hon sin tid mellan Bergmangårdarna samt arbetet som verksamhetsledare för stiftelsen Bergmancenter som ansvarar för Bergmanveckan.
Nu säger hon att hennes situation är "oklar" på grund av de finansiella bryderierna. Mer vill hon inte berätta i dagsläget.
- Men jag står till förfogande som konstnärlig ledare, betonar hon.
Enligt Kerstin Brunnberg är mecenaten Gudesen bestämd vad gäller verksamheten, som han vill ska tjäna högre syften.
Och nu diskuterar de ansvariga hur man kan utveckla aktiviteterna på Bergmangårdarna - från en inspirerande miljö för enskilda konstnärssjälar till fler seminarier och liknande med mänskliga rättigheter och demokrati i fokus.
- Vi planerar till exempel för ett seminarium om revolutionen i Egypten i augusti 2012, berättar Kerstin Brunnberg.
Jannike Åhlund:
- Utvecklingen av verksamheten kan diskuteras när den fortsatta finansieringen är tryggad.
Expressen har sökt den omvittnat medieskygga ägaren Hans Gude Gudesen, men han har inte kunnat nås för en kommentar.

Victoria Lagercrantz
kulturen@expressen.se

Victoria Lagercrantz är frilansjournalist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!