Gardell: Vi behöver mellanmjölks-islam

Jonas Gardell.
Foto: /All Over Press
Eric Schüldt.
Foto: Dan Hansson / Svd / Tt

Jonas Gardell efterlyser en statligt finansierad imamutbildning – och han tror att islam kommer att förändras.

Lyssna på hela intervjun i podden "60 minuter".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jonas Gardell är gäst i senaste "60 minuter"

Det fanns en tid när Sverige var ett land med två tevekanaler, en Ingemar Stenmark och en stark berättelse om vårt land.

I dag? En smältdegel där ingenting någonsin verkar smälta ihop. Där människor tryggt vill sitta i sina förslutna burkar, vare sig det handlar om Jimmie Åkesson eller en muslim som inte vill ta kvinnor i hand.

När Eric Schüldt möter Jonas Gardell i podden "60 minuter" blir det ett samtal om Gud, Sverige och - framförallt - konsten att leva tillsammans.

Det är en fråga som Jonas Gardell just nu hanterar på tre ställen samtidigt: i en nyskriven tv-serie, i ett pågående romanprojekt och i showen "30 år tillsammans" som bland annat handlar om förhållandet med Mark Levengood.

– Efter trettio år finns det fortfarande ögonblick där vi inte möts, där vi ser på varandra med fasa och avsky. Men vi har lärt oss att vi inte kan förändra varandra på de punkterna.


LÄS MER: Jonas Gardell: "Moskén är den den muslimska garderoben"

Statlig imamutbildning

Hur samhället - i avsaknad av den homogena berättelsen - ska hantera olikheterna är svårare. För Jonas Gardell handlar det om att våga förändras, att våga kokas ihop och ge upp de beteenden man sedan länge lärt sig.

– Se bara på kyrkan Vi har en svensk kyrka som för trettio år sedan hävdade att homosexuella var tvungna att leva i avhållsamhet. I dag delar de ut kondomer med sin stämpel på till homosexuella i Kina.

Orsaken till kyrkans förändring var just mötet med samhället. För att få islam att göra samma resa krävs att samhället tar sig an islam.

– Jag vill ha en statligt finansierad imamutbildning, och statligt finansierade moskéer. Staten la ju sig i kristendomen i flera hundra år. Man måste ge islam lite möjlighet att ta igen försprånget. I mötet med vår sekulära värld kommer islam att förändras. En mellanmjölksislam är fullt möjlig, och inte bara möjlig, utan oundviklig.


LÄS MER: Jonas Gardell: "Jag sörjer drömmen om Europa"


Följ Expressen Kultur på Facebook. Därk an du kommentera våra texter.

Podcasten "60 minuter"

■ "60 minuter" är Expressen Kulturs podcast med radioprofilen Eric Schüldt. Det är en exklusiv intervjuserie i tio delar med några av Sveriges största kulturpersonligheter.

■ Lyssna på "60 minuter" på expressen.se/kultur eller via Itunes.

■ Tidigare gäster: Gösta Ekman, Kristina Lugn, P O Enquist, Karin Mamma Andersson, Karl Ove Knausgård, Alice Bah Kuhnke, Nina Björk och Therese Bohman.

■ Programmets hashtag är #60minuter. Du kan också mejla Eric Schüldt på 60minuter@expressen.se.