Jonas Gardell. Foto: /All Over PressJonas Gardell. Foto: /All Over Press
Jonas Gardell. Foto: /All Over Press
Eric Schüldt. Foto: Dan Hansson / Svd / TtEric Schüldt. Foto: Dan Hansson / Svd / Tt
Eric Schüldt. Foto: Dan Hansson / Svd / Tt

Gardell: Vi behöver mellanmjölks-islam

Publicerad

Jonas Gardell efterlyser en statligt finansierad imamutbildning – och han tror att islam kommer att förändras.

Lyssna på hela intervjun i podden "60 minuter".

Lyssna
Jonas Gardell är gäst i senaste "60 minuter"

Det fanns en tid när Sverige var ett land med två tevekanaler, en Ingemar Stenmark och en stark berättelse om vårt land.

I dag? En smältdegel där ingenting någonsin verkar smälta ihop. Där människor tryggt vill sitta i sina förslutna burkar, vare sig det handlar om Jimmie Åkesson eller en muslim som inte vill ta kvinnor i hand.

När Eric Schüldt möter Jonas Gardell i podden "60 minuter" blir det ett samtal om Gud, Sverige och - framförallt - konsten att leva tillsammans.

Det är en fråga som Jonas Gardell just nu hanterar på tre ställen samtidigt: i en nyskriven tv-serie, i ett pågående romanprojekt och i showen "30 år tillsammans" som bland annat handlar om förhållandet med Mark Levengood.

– Efter trettio år finns det fortfarande ögonblick där vi inte möts, där vi ser på varandra med fasa och avsky. Men vi har lärt oss att vi inte kan förändra varandra på de punkterna.

 

LÄS MER: Jonas Gardell: "Moskén är den den muslimska garderoben"

Statlig imamutbildning

Hur samhället - i avsaknad av den homogena berättelsen - ska hantera olikheterna är svårare. För Jonas Gardell handlar det om att våga förändras, att våga kokas ihop och ge upp de beteenden man sedan länge lärt sig.

– Se bara på kyrkan Vi har en svensk kyrka som för trettio år sedan hävdade att homosexuella var tvungna att leva i avhållsamhet. I dag delar de ut kondomer med sin stämpel på till homosexuella i Kina.

Orsaken till kyrkans förändring var just mötet med samhället. För att få islam att göra samma resa krävs att samhället tar sig an islam.

– Jag vill ha en statligt finansierad imamutbildning, och statligt finansierade moskéer. Staten la ju sig i kristendomen i flera hundra år. Man måste ge islam lite möjlighet att ta igen försprånget. I mötet med vår sekulära värld kommer islam att förändras. En mellanmjölksislam är fullt möjlig, och inte bara möjlig, utan oundviklig.

 

LÄS MER: Jonas Gardell: "Jag sörjer drömmen om Europa"

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Därk an du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag