Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gardell: SD-männen såras i sin manlighet

Jonas Gardell.
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jörgen Fogelklou (SD).
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Kent Ekeroth (SD).
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Linus Bylund (SD).
Foto: Sven Lindwall

Flera SD-toppar har hånat en 15-årig pojke efter att han medverkade i ett tv-inslag.

Jonas Gardell skriver om ett angrepp som både bottnar i rasism och en hotad manlighet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På landet i somras drog ett gäng späda 12-åriga killar omkring och pep med sina ljusa gossröster: Vi är män! Vi är män!

Det är inte lätt det där. Att vara man.

Härförleden gick flera SD-toppar ut och hånade en 15-åring som varit i tv för att han såg äldre ut än 15. Visst var angreppet rasistiskt, men inte bara. Det finns en intressant aspekt av deras upprördhet som också bör tas upp, att SD-männen faktiskt kanske kände sig hotade i sin manlighet. Här kommer en pojke med invandrarursprung som är så potent, så viril och så manlig att han redan vid 15 har helskägg.

Också SD:s politiker har rimligtvis en gång varit osäkra tonåringar som suttit på pojkrummet och förbannat att inte målbrottet vill infinna sig, att inte håret under armarna börjat växa, att ingen i hela världen verkar vilja ha en.

Tonåren, denna jävla tid.

Ett av de märkliga argument som fördes fram för att på något sätt försvara mobben av huvudsakligen vuxna män som gick på det här barnet, var att 15-åringen själv på en dejtingsajt utgett sig för att vara 20, och att det på något sätt skulle legitimera de vuxnas elakheter.


LÄS MER: SD-topparna hånar offer för våldtäkt

Sårad manlighet

Jag minns hur jag åkte på språkresa till England som 15-åring med falskt legg för att kunna köpa ut sprit. Hela tonåren går ju ut på att låtsas vara äldre än vad man är. Låtsas vara 15 för att komma in på barnförbjuden film, låtsas vara 18 för att komma in på disko, låtsas vara 20 för att få köpa ut.

Minns hur jag som kortväxt 14-åring försökte ta mig förbi biografvaktmästaren med platåträskor, och hur indignerad jag blev när jag blev nekad medan mitt flicksällskap som var ett år yngre släpptes in!

Sårad i djupet i min manlighet.

Eller när jag började raka mig och andra ifrågasatte att jag ens hade skäggväxt. "Lilla gubben, häll på lite mjölk och låt katten slicka av", som nån sa om mina stackars skäggfjun.


LÄS MER: SD-toppens inlägg om barn möter hård kritik

De andra männen

Myterna om den virile, förföriske orientaliske mannen med sin kroppsbehåring och skäggväxt eller för den delen den svarte mannen med sitt stora könsorgan och otyglade sexualitet, lever kvar hos den vite mannen både som ett mindervärdeskomplex och ett hot. På 1980-talet varnade Sverigedemokraterna svenska flickor för att ha oskyddat sex med "negrer" från Afrika. Idag varnar de för muslimska män, skäggiga redan som barn.

Den Svenska kvinnan är någon som måste skyddas, och hon ska skyddas av den Svenske mannen. Ett dagsaktuellt exempel är när SD använder en våldtagen kvinna som slagträ i den politiska debatten mot hennes vilja, och när hon protesterar förminskar henne genom att håna henne i interna mejl.

Vilket går helt i linje med alla de högerextremister i sociala medier som å ena sidan vill skydda den Svenska kvinnan från muslimska och svarta våldtäktsmän och å andra sidan bombarderar svenska kvinnor som misshagar dem med snaskigt detaljerade hot om våldtäkt och sexuella övergrepp.


LÄS MER: Henrik, 49, reagerar strakt på SD:s hån

Trump och penisen

Stor penis har nu inte alltid varit ett ideal för den vite mannen. Tvärtom har den ofta setts som tecken på djuriskhet, en sexualitet som inte förmår lägga band på sig. Antikens statyer av hjältar är muskulösa men definitivt inte storkukade. Den romerske mannen rakade noga av allt kroppshår.

Men nu när den vite mannens överhöghet på allvar är hotad blir det desto viktigare att garantera både stake och rejäl skäggväxt.

Om bara ett par decennier lär exempelvis i USA inte vita längre vara i majoritet. I presidentvalet går det inte längre att vinna bara med stöd av vita män. Man måste ha kvinnorna med, man måste ha de svarta och latinska befolkningsgrupperna på sin sida.

Jag tror inte att det är en slump att Donald Trump är den förste presidentkandidat någonsin som försäkrat att han har en stor penis och som skrutit vitt och brett om sina erövringar av det motsatta könet.

Trump har också konsekvent pratat om the latinos och the blacks – han har talat om dem som en enda enhetlig grupp i stället för att tala om individer. Ett stort namnlöst hot som är den främmande andre.


LÄS MER: Jonas Gardell: Trollen spricker när gryningen kommer

Jörgen Fogelklou och t-shirten

Och inte nog med att man först i åtta år tvingats leva med en svart man som president – är Obama ens amerikan? – nu ska man dessutom lida förödmjukelsen att regeras av ett fruntimmer. Denna "nasty woman", som Trump försökte tysta Clinton med. Samma man som vet hur man handskas med kvinnor. Det är ju bara att grabba tag i deras fittor.

Det är inte lätt det där. Att vara man.

En av dem som mobbade 15-åringen var kommunpolitikern Jörgen Fogelklou. Det finns en vitt spridd bild på Fogelklou där han uppträder i något SD-sammanhang. På sig har han en T-shirt med texten "SD BICEPS" och bilden av en stiliserad muskulös överarm.

Jag kan inte låta bli att associera Fogelklou i övertydlig T-shirt som hetsar mot en brådmogen 15-årings skäggväxt till de spinkiga 12-åringarna på landet som pep "Jag är man! Jag är man!"

Det är inte lätt att förlora makt och auktoritet.

Inte konstigt att både SD och Trump har sin beundran för Putin gemensamt. En karlakarl som rider barbröstad och skjuter björnar, förföljer bögar och inte är rädd för att både ta makten och behålla den, i en värld där Tyskland, England och nu snart också USA leds av bestämda och erfarna kvinnor, och där icke-vitas ekonomier som Kinas och Indiens håller på att växa om västvärldens.
 

Eller som Trump säger, världen tas över av "nasty woman" and "bad hombres"!


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter!