Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gardell: Margaret Thatcher ingen hjälte

Jonas Gardell och Margaret Thatcher.

Margaret Thatcher är död.

I artikel efter artikel ser jag henne beskrivas som den starka ledaren som räddade England, jag läser att hon var en förebild för kvinnor, det talas om henne som en hjälte, och visserligen var hon "järnladyn” som stängde kolgruvor och krossade fackföreningsrörelsen men detta var nödvändiga åtgärder för att rädda den föråldrade och subventionsberoende brittiska ekonomin.

Moderata vänner till mig, i övrigt liberala och frisinnade, har av någon anledning Margaret Thatcher som sin absoluta idol.

Det är så förbryllande.

Det är som om vi genom decennierna glömt vad Margaret Thatchers Tory verkligen stod för.

Margaret Thatcher, ”the milk snatcher” som hon kallades för att hon drog in på den gratis mjölk som fattiga skolbarn fick.

Låt mig ta några exempel.

När sjukdomen aids kom till England i början av 80-talet satt Margaret Thatcher vid makten och en lokal tory-pamp uttalade sig och sa att fikusarna borde sändas till de ”jävla gaskamrarna” hellre än att tillåtas sprida sitt snusk över landet.

Det var ett tilltal som ansågs helt acceptabelt.

Inte heller Margaret Thatcher själv tvekade när hon på en konferens 1987 uttalade sig: ”Barn som skulle behöva lära sig respektera traditionella moralvärderingar får i stället lära sig att de har någon omistlig rätt att vara homosexuell."

Bara någon månad senare infördes i Storbritannien Clause 28 – ett förbud mot ”homo-propaganda”, att tala positivt om homosexualitet, liknande det som Ryssland infört nu 2013.

Kanske bör vi minnas också det när vi minns Margaret Thatcher.

Som någon som gjorde sådant då som vi i dag med en rysning fördömer.

Som någon som sade sådant då som inte på något sätt är acceptabelt, och som faktiskt inte var det då heller!

Låt oss inte heller glömma att hon vägrade stötta sanktioner mot apartheidens Sydafrika och avfärdade Nelson Mandela som terrorist och ANC som en terrororganisation.

Vidare var hon en av dem som så sent som för några år sedan hyllade chilenske diktatorn Pinochet och påstod att det var han som gav Chile demokrati. För den yngre läsaren kan jag berätta att Pinochet ledde en statskupp i Chile 1973 då den demokratiskt valde presidenten Allende sköt sig själv i presidentpalatset och tusentals politiska motståndare torterades ihjäl.

Margaret Thatcher stod för en människosyn och värderingar som de flesta av oss faktiskt är överens om är motbjudande.

Det kan inga hyllningsartiklar i världen hjälpa.

Bara för att man blivit porträtterad av Meryl Streep innebär det inte att man är en hjälte.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.