Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Galna jagsjukan

Mona Sahlin.
Foto: Anna-Lena Mattsson

Nu har även kloka kvinnor i arbetarrörelsen blivit fåfänga, noterar en besviken Peter Cornell.

Galna narcissistsjukan sprider sig okontrollerat. Nu har den drabbat individer (kanske smittade av Thomas Bodström) som man tidigare trodde immuna: kloka och rejäla ledande kvinnor i arbetarrörelsen. Häromdagen beskrev Erik Helmerson i DN boken Tobleroneaffären av Mona Sahlins pressekreterare Mikael Romero som "den kanske mest insmickrande helgonbiografi som skrivits om en svensk politiker".


Och att döma av ett utdrag i samma tidning ur biografin Margot, där Margot Wallström själv anlitat Bengt Ohlsson som författare, har vi fått ännu ett exempel i samma genre av svassande idolporträtt. Wallström är djupt mänsklig, medkännande, bussig, oändligt duktig, reko, tjusig och kvinnlig. Vi får vissa viktiga upplysningar från hennes hem i New York: "Ibland har hon jeans, ibland är hon barfota. Ibland är tånaglarna nymålade och djupröda."


I vilka sfärer lever de båda politikerna (och inte bara de två)? Tydligen har de förtrollats av sin egen spegelbild. Fanns det ingen i deras omgivning som kunde ropa "Hallå där, stopp!".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.