Furstlig retusch

Publicerad

Under 2011 fick vi lära oss att hovet inte är förtjust i manipulerade bilder. Historien med den så kallade kungabilden, med Carl Gustaf på strippklubb, gjorde året surt för kungen och hans vänner. Det dröjde ända till december då signaturen Stig-Britt på Flashback kunde sätta en definitiv punkt för alla spekulationer genom att visa hur kungen fått sitt huvud inklippt i bilden.

Men när man tittar på hovets egna bilder så verkar just detta förfarande komma väldigt naturligt även för kungligheterna.

Att deras till synes dokumentära nyårshälsning i bild till svenska folket är manipulerad på ett antal sätt står åtminstone utom all tvivel. Till att börja med saknas skuggan från kungens huvud. Något har tagits bort ur bilden - och kungens skugga följde med av bara farten. Jämför med skuggan som faller från Silvias huvud. Japp, hovet måste ha fifflat. För alternativet, att vår konung skulle vara en skugglös vampyr som suger blod ur sina medborgare - mer än bildligt talat - måste väl ändå betraktas som långsökt.

Problemet med manipulerade bilder är förstås att trovärdigheten för hela bilden försvinner. När någon har börjat trixa, vad kan man då lita på?

Muren längst till höger är i vilket fall skapad i datorn, delvis kopierad från ett parti till vänster om prinsens ben. Det intressantaste murpartiet finns dock mellan kungens ben, där finns stenkonstruktionens ljusaste parti trots att området borde ligga mer i skugga... konstigt, kan hela kungen vara inklippt? Och varför är kungens högra fot så ohälsosamt liten och var kommer lurvet ifrån, till höger, bakom kungen nacke?

Solklart är i alla fall att kunga­familjen har velat skryta i överkant med sitt trädgårdsarbete. Det är tydligt till höger i bilden. Där är gräsmattan förlängd och blomstren planterade med hjälp av musklick.

Hovet manipulerar alltså bort opassande verklighet för att putsa på sin image. I gåtorna som lämnas kvar är det lätt att fantasin skenar. Vad var det egentligen som var så viktigt att radera ur familjeporträttet? Och vad är det för nedgrävd hemlighet som gömmer sig under de digitalt stela rabatterna i den kungliga trädgården?

 

ANDERS BIRGERSSON

är art director på Fotografisk tidsskrift.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag