Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frostenson-forskare blir ny kulturredaktör

Victor Malm. Foto: IZABELLE NORDFJELL

Kritikern Victor Malm, 28, är ny vikarierande redaktör på Expressens kultursida. 

Han disputerade i helgen i litteraturvetenskap vid Lunds universitet – men är glad att vara tillbaka på en tidningsredaktion.

– Otroligt roligt! Jag var här på Expressen som vikarie sommaren 2014, precis innan jag påbörjade en doktorandtjänst, och åtminstone hälften av mig har längtat tillbaka sedan dess, säger han. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Victor Malm, född och uppvuxen i Kristianstad, har varit litteraturkritiker i Sydsvenskan och Expressen sedan 2013. Nu lämnar han Skåne för Stockholm, universitetet för tidningsredaktionen, och går in som vikarie för pappalediga Jens Liljestrand. 

Du disputerade i lördags i litteraturvetenskap vid Lunds universitet – hur gick det?

– Det gick mycket bra, långt bättre än jag under den månadslånga examensfebern hade vågat hoppats på. Min utmärkta opponent, Axel Englund, hade verkligen förstått arbetet och gav det vass, pregnant kritik. 

Vad handlar din avhandling om?

– Avhandlingen handlar framför allt om Katarina Frostensons och Stig Larssons poesi. Men den innehåller också en lång och förhoppningsvis tillgänglig genomlysning av det så bedrägliga begreppet 'postmodernism'. Där försöker jag bringa lite klarhet i vad som under flera decennier har varit ett ord som har nästan lika många betydelser som användare. Jag hoppas att jag har lyckats med det. 

– Jag tror att man alltid ska ha utgångspunkten att litteratursamtalet inte är vad det borde vara och bara kan bli bättre.

Hur lättad är du över att det är klart?

– Löjligt lättad. Det känns som att jag gick ner några kilon i lördags. Många års press är över. Kläderna sitter bättre. Stegen fjädrar. Folk ler bakom uppfällda kragar. 

Du har varit kritiker på Expressens kultursida i många år, hur tycker du att litteratursamtalet i Sverige står sig just nu?

– Jag tror att man alltid ska ha utgångspunkten att litteratursamtalet inte är vad det borde vara och bara kan bli bättre. Vilket, det ska understrykas, inte vill säga att det mår dåligt. Kritiken är, på både gott och ont, ett konservativt gebit, som inte har en helt självklar plats i vår sköna nya värld. Att faktiskt höras har blivit en aning svårare, men det som sägs visar goda tecken på att samtalet har all möjlighet att vara välmående. 

Har du någon kritikerförebild? 

– Flera, men för att nämna några: Nils Schwartz, Rebecka Kärde, Ruth Halldén, Karl Vennberg – och så förstås Jan Karlsson, den stora kritikern på lilla Kristianstadsbladet, tidningen som jag växte upp med och en gång började skriva i. 

Nils Schwartz på Albert Bonniers förlags sommarfest. Foto: SUVAD MRKONJIC

Vilken bok borde man läsa just nu?

– Ulrika Milles ”Ensamvargar”. En smart, vacker och sorglig bok om den ilskne litteraturkritikern Stig Ahlgren och hans livspartner, författaren Birgit Tengroth. Jag har inte läst en finare och mer lättillgänglig beskrivning av hur litteraturens situation och plats i offentligheten har förändrats under det senaste halvseklet. En biografi som också blir en karta att orientera sig i vårt nu med.