Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritt från fristad

Salman Rushdie.

Bara sex av Sveriges 25 största kommuner erbjuder fristäder för förföljda konstnärer.

Vi skickade ett brev ut i landet och bad om en förklaring till varför det förhåller sig så.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rushdie
Foto: Foto: Mary Ann Chastain

De första fristäderna öppnades i början av 1990-talet som en reaktion på ökad förföljelse av författare. 300 författare bildade International Parliament of Writers (IPW) och utsåg dödshotade Salman Rushdie till sin förste ordförande.

I dag drivs projektet av International Cities of Refuge Network (ICORN), med ett 40-tal fristäder och huvudkontor i Stavanger. På varje ny stad går det mellan 40 och 50 behövande.

Till skillnad från andra residensprogram är det behovet av skydd - inte konstnärlig prestation - som styr urvalet. I Sverige är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Sigtuna och Växjö fristäder. I Norge finns dubbelt så många.

Programmet finansieras av kommunerna och Statens Kulturråd. Under de två åren ges bostad, ett arbetsstipendium och introduktion i stadens kulturliv.

Vissa författare är traumatiserade och behöver av säkerhetsskäl vara anonyma, andra vill synas och delta i det lokala kulturlivet.

Kulturredaktionen publicerar artikelserien #FRISTAD tillsammans med Svenska PEN.