Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fritt från fristad

Salman Rushdie.

Bara sex av Sveriges 25 största kommuner erbjuder fristäder för förföljda konstnärer.

Vi skickade ett brev ut i landet och bad om en förklaring till varför det förhåller sig så.

Rushdie
Foto: Foto: Mary Ann Chastain

De första fristäderna öppnades i början av 1990-talet som en reaktion på ökad förföljelse av författare. 300 författare bildade International Parliament of Writers (IPW) och utsåg dödshotade Salman Rushdie till sin förste ordförande.

I dag drivs projektet av International Cities of Refuge Network (ICORN), med ett 40-tal fristäder och huvudkontor i Stavanger. På varje ny stad går det mellan 40 och 50 behövande.

Till skillnad från andra residensprogram är det behovet av skydd - inte konstnärlig prestation - som styr urvalet. I Sverige är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Sigtuna och Växjö fristäder. I Norge finns dubbelt så många.

Programmet finansieras av kommunerna och Statens Kulturråd. Under de två åren ges bostad, ett arbetsstipendium och introduktion i stadens kulturliv.

Vissa författare är traumatiserade och behöver av säkerhetsskäl vara anonyma, andra vill synas och delta i det lokala kulturlivet.

Kulturredaktionen publicerar artikelserien #FRISTAD tillsammans med Svenska PEN.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.