Frisk vänstervind

Publicerad
Uppdaterad
Radikalt tvärdrag
Det är rätt som Tvärdrag, SSU:s tidskrift, säger i sitt sommarnummer, att socialdemokratin glömt vad frihet är. Det finns ingen riktig passion, eller argumentation, på den punkten. Det är konstigt, eftersom det är radikalismens huvudfråga. Socialdemokratin har vetat förut. Förklaringen är kanske att motståndaren tagit över frågan med ett resonemang om friheten utanför politiken, det vill säga demokratin. I en mansålder snart har nyliberalismen i ett slags allsång från Skansen försäkrat att människan är lycklig och skapande utanför demokratin, men en slav under fogdestaten i demokratin. Vad gör man då? En medborgerlig motståndsrörelse skisseras i tidskriften. Jesper Bengtsson, Alexander Sofroniou, Håkan A Bengtsson med flera blåser liv i egna idéer framför allt, egenmakt, social ekonomi, demokratins småformer, men också i en konstitutionell idé som är nästan obegriplig i Sverige, federation. Obegriplig därför att alltför många missförstått den. Det är ganska uppiggande att följa. Det vore en lycka om den filosofiska fråga som ligger under så många motsättningar idag, demokratins räckvidd, kunde diskuteras öppet. Här har vi för ovanlighetens skulle ett svar på idylldiktningen om de sjungande kunderna utanför demokratin. Vi ser istället medborgarna samlade för att råda över gemensamma angelägenheter, överallt där makten finns, men bara där, ända upp till den demokratiska överstaten. Federalism och republikanism, kan man säga. Det kommer man långt med.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag