Foto: Jentzsch Olaf
 Foto: Jentzsch Olaf

Frikyrkofobin slår till

Publicerad
Uppdaterad
P C Jersild, den gamle religionsfobikern, skrev så här i en indignerad pamflett på DN:s ledarsida den 20/9: ”I USA kan man tänka sig en svart man eller kvinna som president – men ateister göre sig icke besvär”.
I Sverige kan man tänka sig det mesta som universitetsrektor – men frikyrkliga göre sig icke besvär. Följande har hänt: En ny rektor har, efter omfattande sökande och intervjuer utsetts att leda Lunds universitet.
Den utvalde heter Per Eriksson och kommer närmast från en post som generaldirektör för Vinnova. I segerintervjun i Sydsvenskan berättade han att läser bibeln och tillhör en baptistförsamling i Malmö.
Det skulle han inte ha gjort. Det tog hus i helvete – eller i alla fall på den naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet där sju upprörda forskare genast anade homofobi, intelligent design och forskning i fara.
Ett hysteriskt protestbrev författades, kopia sändes till pressen och en smärre inkvisition initierades.

Bengt Söderström, professor i mikrobiologisk ekologi, sade till pressen att ”det finns en oro”. ”Det känns inte seriöst” säger Cecilia Hägerhäll, universitetslektor i biokemi, ”Han tillhörde en rörelse där man menar att bibeln är Guds ord, punkt.” Nå, Cecilia, det är nu en åsikt som de allra flesta kristna delar. Det är därför vi kristna ägnar bibeln detta ohemula intresse. Att vi betraktar bibeln som Guds ord är dock inte detsamma som att vi slaviskt följer den – eller att vi vill tvinga andra att göra det. Det handlar om tolkning, och om en ödmjuk insikt i att all mänsklig tolkning är bristfällig. Sanningen, den strävar vi efter, men når aldrig. Lektor Hägerhäll är mån om att framstå som tolerant så hon säger så här: ”Hade han varit buddhist hade det varit mycket mer okontroversiellt.”
Jag är inte så säker på att jag skulle föredra en buddhist som chef. Begrunda Dalai Lamas råd i ”Lycka på jobbet” till den som är missnöjd med sin arbetssituation: ”Vi kan vara lyckliga på jobbet genom att förändra våra attityder och vår inställning genom mental träning.”
Sug på den när du vill löneförhandla eller påtala sexuella trakasserier.
Det finns ett mönster här. Ett mönster som stavas okunskap.

I Sverige är vi toleranta. Mångfald. Det är fint det. En öppet homosexuell rektor för ett av Sveriges största universitet hade smakat mumma. Eller varför inte en muslim – gärna kvinna. Hurra, vad vi är bra! Kanske någon med ett litet funktionshinder? Men frikyrklig? Nej, vet ni vad. Det finns gränser för hur tolerant man kan vara. En del saker är liksom bara för pinsamma, eller för farliga, för att kunna tolerera, eller tala öppet om.
Som öppet kristen får jag ofta förtroenden jag inte bett om (”du vet, jag är också sån, du fattar, va”).
På en av bokmässans flottare tillställningar hamnade jag i en konversation med en mäktig man av judisk härkomst angående just religionsfobi – något som inte drabbar judar på riktigt samma sätt som kristna. ”Jo, men judendomen är ju ingen missionerande religion”, sade han, och då gick det upp ett ljus för mig. Ni tror alltså att vi försöker frälsa er? Det är det ni är rädda för.

Ann Heberlein
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag