Nuförtiden är det bara koppartjuvarna som är glada härinne. Foto: Jan Jörnmark
Nuförtiden är det bara koppartjuvarna som är glada härinne. Foto: Jan Jörnmark

Frihamnen står öde i tio år till

Publicerad

ÖDEPLATSER

Efter en stund i den ödelagda frakt- terminalen i Frihamnen börjar jag tänka att den egentligen är ett konstverk som René Magritte skulle känt sig stolt över. Direkt över älven ser man operan och Ralph Erskines höghus, som en makalös kontrast till det kaos som råder härinne. Tolv år efter att de sista bananerna lossades samspelar de kvarglömda reklamaffischerna för Chiquita på ett effektfullt sätt med högarna av nyskalade kablar.

Förödelsen kan ses som en programförklaring om vår ovilja att hantera globaliseringen och förändring i Göteborg. I mitten av 1980-talet ritade Erskine och Romaldo Guirgola en idéskiss för att utveckla Frihamnen. Tio år senare kom arkitekterna på Stadsbyggnadskontoret fortfarande ihåg planerna: "Vi välte över city till Frihamnen och Lundby Strand eftersom dessa ju ligger så nära centrala stan".

Planerna hade utgått ifrån att det inte skulle finnas någon hamnverksamhet kvar i Frihamnen år 2005.

Prognosen slog in nästan exakt. Trots att det fanns en livlig göteborgsk mytbildning om att "blixtgubbar kommer alltid att behövas, för bananhantering går inte att containerisera" fortsatte den tekniska utvecklingen i resten av världen.

Hamnen ställdes inför fait accompli lagom till millennieskiftet, när valet blev att förlora kunderna eller flytta bananerna till Skandiahamnen. I ett försök att trotsa tidens gång bestämde man sig då för att flytta hit DFDS Englandsfärjor.

"Frihamnen blir lite mer hamn igen, med en stor passagerarfärja som ser ut som många vill att en båt ska se ut", skrev GP i en artikel om den stora nysatsningen.

Verkligheten var krassare och när invigningen väl hade genomförts till tonerna av glatt tutande säckpipor visade det sig att man gjort upp planerna utan att ta med Ryanair i ekvationen. Efter bara några år fick bananruinerna samsas med resterna av trafiken till Newcastle.

Sedan dess har den brisfälliga förmågan att hantera förändring slagit ut i full blomning. Stadens centralaste område har ända sedan 2005 fått fungera som lågintensivt centrum för rockkonserter och motorrace.

Någon realistisk plan för att förändra området finns det fortfarande inte. För någon vecka sedan visade det sig dessutom att planerna på en ny Göta Älvbro hade fått skrivas fram flera år in på 2020-talet.

Eftersom det är svårt att tänka sig att man kan börja bygga här innan bro- frågan lösts, innebär det att visionärerna och kabeltjuvarna har ett drygt decennium på sig för att utveckla vårt allra mest originella monument till det som stadsarkitekten menar är "en av Europas glesaste storstäder".

 

Av Jan Jörnmark


  

 

GT kulturen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag