Foto: Cigarr Freuds
 Foto: Cigarr Freuds

Freuds cigarr / Boulevardteatern

Publicerad
Uppdaterad
I det sista Stjärnorna på slottet berättade Kjerstin Dellert om relationen med sin mamma:
”Om du hade varit pojke och hetat Bengt så hade pappas och mitt äktenskap varit mycket bättre”. Så grymt.
Dellert gav mamman lite rätt, hon var ju en pojkflicka. Eller blev hon det?
Mumma för doktor Freud.
Dr Phil brukar inte rota i barndomen och hans ricinoljeterapi är rätt fantasilös. KBT i all ära, men låt oss kolla lite på orsakerna. Om man ska döma av publiktillströmningen till Boulevardteaterns anspråkslösa föreställning Freuds cigarr är det många som är nyfikna på divanen och vill gå på upptäcktsfärd i det undermedvetna.
Jan-Erik Sääf har skrivit manus och musik, mannen bakom bland annat Jag, William om Shakespeare. Även denna gång arbetar han med sångaren Jonas Samuelsson-Nerbe och några kammarmusiker. Freuds cigarr är ett lekfullt och pedagogiskt pussel upphöjt till underhållning med hjälp av en räcka fyndiga idéer från regissören Andreas Boonstra.
Tyvärr lyckas varken cigarröken, musiken eller Boonstras goda humör maskera det faktum att Sääfs verk är lite magert.
Fritt associerade Freudklipp och psykoanalytiska höjdpunkter håller för högst en timme när musiken inte är odödlig.

Jonas Samuelsson-Nerbe spelar avspänt och virtuost flera roller samtidigt. Han har en utstrålning som gör att alla tänker på sex bara han viftar med en kulspetspenna och höjer ögonbrynen. Och det är ju lite kul. Men Sara Kihlman, scenbegåvad kvinnlig violinist i orkestern som spelar patient och mamma, hade gott kunnat få ta lite mer plats i rökrummet. Liksom en liten story.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag