Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Freddie Wadling var mörkrets mästare"

Freddie Wadling 1951-2016.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Freddie Wadling på scen.
Foto: Martina Huber
Fläskkvartetten med Freddie Wadling.
Foto: Pressreleasebild

Artisten Freddie Wadling har dött, 64 år gammal.

Gunilla Brodrej minns en man med mörk fantasi och stort hjärta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Just när försommaren är som ljusast och en värmebölja sköljer över vårt land somnar det sprakande mörkrets mästare Freddie Wadling in. En av Sveriges märkligaste och mäktigaste och känsligaste röster har tystnat. Allt satte han i kontakt med en sorts urtidsallvar. Det räckte att höra honom sjunga några takter så kom känslorna.

Jag kan komma på tio låtar som passar just i dag, men jag orkar bara lyssna på tre av dem för sedan gråter jag som ett barn, eller som en människa gör när dödsbuden singlar ner som svart aska, ett efter ett, och kladdar fast i medvetandet.

Jag trodde inte mina öron när jag hörde att Freddie Wadling skulle vara med i "Så mycket bättre". Rös vid blotta tanken på att han skulle prata om sin olyckliga och instängda barndom mellan tuggor och reklampauser. Men Freddie Wadling blev trots, eller kanske tack vare, sitt kompromisslösa musikaliska gravallvar folklig med tiden. Han sjöng "Fattig bonddräng" i "På spåret" för några år sedan. Kanske var det dags för TV4.


LÄS MER: "Freak" – en biografi över Freddie Wadling

Freddie Wadlings mytologi

Hans band hette Liket lever, Lädernunnan, Cortex och Blue for two. Sedan blev det många samarbeten med Fläskkvartetten och vidare mot skillingtryck och frälsningsarméns mest älskade sånger. "Blott en dag, ett ögonblick i sänder" har varken före eller efter Freddie Wadling sjungits så uppslitande. Men han kunde också vara storlagen och teatral, sjunga Bondlåtar och schlager.

Han sjunger den utslitna sommarpsalmen "Den blomstertid nu kommer" som om det gäller livet. Plötsligt hörs döden bakom solens strålar. Plötsligt känns smaken av jord.

Runt Freddie Wadling finns en hel mytologi att ösa ur och hans biograf Robert Lagerström vräker på med droger och kroppsvätskor i "Freak" 2005. Jag minns från läsningen av den att jag tyckte att Freddie Wadling framstod som en medicinman för gamla Hagas tribalpunkare, att han hade tillbedjare. Sprängkullsgatans Yoda. Kanske är det en sann beskrivning.


LÄS MER: Freddie Wadling död – artisterna sörjer stjärnan

Wadling som ett barn

Wadling levde tills för två år sedan i ett hus fullt med saker och samlingar, torn av prylar, konst och böcker som byggde hans identitet. I augusti 2014 brann allt ner i en eldsvåda. I en intervju i just TV4 sa han att han gärna hade blivit kvar i huset, han såg inget "sedan": "Man står helt utan". Men det var en existentiell kris som inte fångades upp. Det krävs sinnesnärvaro för att ta emot den sortens oförställda sanningar i myset kring en morgonsoffa. Eller någonsin.

Freddie Wadling var ett gigantiskt barn med mörk fantasi och stort hjärta. Han hade Sveriges häftigaste och mest oförfalskade karaktärsröst.

Hans tonart finns inte längre.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Freddie Wadling

■ Freddie Wadling föddes 1951. Han var sångare, konstnär och skådespelare och började sin musikaliska bana på 1970-talets punkscen i Göteborg och har medverkat i en rad olika band.
■ Länge gjorde han inhopp som gästsångare i Fläskkvartetten. Han har tolkat musik av vitt skilda kompositörer som John Dowland och Håkan Hellström. Han kommer ur ett musikaliskt avant garde men har sjungit i de flesta genrer, visa, jazz, musikal, folkmusik och psalm.
1999 fick han Expressens musikpris Spelmannen.
Samma år vann hans "En skiva till kaffet" en Grammis för Årets bästa folk/visa.
■ Hans senaste skiva kom i år, heter "Efter regnet" och är producerad av Sebastian Öberg från Fläskkvartetten. Hälften av låtarna är komponerad av Stina Nordenstam, som Freddie Wadling kallade för ett geni.

■ Freddie Wadling blev 64 år gammal.