TRÄDGÅRDSMÄSTARE. Hasse Andersson har många strängar på sin lyra. Foto: SVTTRÄDGÅRDSMÄSTARE. Hasse Andersson har många strängar på sin lyra. Foto: SVT
TRÄDGÅRDSMÄSTARE. Hasse Andersson har många strängar på sin lyra. Foto: SVT
I "Melodifestivalen". Foto: Sven LindwallI "Melodifestivalen". Foto: Sven Lindwall
I "Melodifestivalen". Foto: Sven Lindwall
"Kvinnaböske" firar nyår. Foto: Christer Wahlgren / KVP/ EXPRESSEN"Kvinnaböske" firar nyår. Foto: Christer Wahlgren / KVP/ EXPRESSEN
"Kvinnaböske" firar nyår. Foto: Christer Wahlgren / KVP/ EXPRESSEN

Från "Kvinnaböske" till barnens hjälte

Publicerad

Hasse Andersson har fått en trädgårdsshow på Barnkanalen. 

Karin Olsson skriver om "Kvinnaböske" som blev barnens favorit".

På 1980-talet var Hasse Andersson en stjärna med sin country på skånska – "skåntry" – och monsterhiten "Änglahund". Hans röst ramar in barndomens bilresor med radion på. Och i tv höll han låda i sin lada. "Kvinnaböske" var kung.

Men karriären dalade och han försvann från det nationella strålkastarljudet i decennier, för att i "Melodifestivalen" för två år sedan göra comeback som barnens favorit med "Guld och gröna skogar". Varje dagisdisko värt namnet spelar den fortfarande. SVT har sedan mjölkat Hasse i "Kändisbarnvakten”, "Wild kids” och i år som charmigt styltig programledare i "Melodifestivalen", Sveriges största barnprogram.

Sår och skördar

Och det nya programmet "Hasses trädgård" där han, i ett par babyrosa hängselbyxor, sår och skördar tillsammans med pågar och töser i mellanstadieåldern går helt i linje med hans glada och genomsnälla persona. För mig som tycker att "får man ta hunden med sig in i himlen" känns väldigt länge sedan, är det smått surrealistiskt att mina barn nu ivrigt undrar när det är dags för Hasse att odla i tv.

Efter en trailer på Barnkanalen kan de plötsligt inte tänka sig något mer lockande än en skåning som berättar om hur man kupar potatis, eller "päror", som Hasse naturligtvis säger.

Sorglös idyll 

Trädgårdsserien är idyllisk på ett sätt som svenska barnprogram sällan är. Rapsfälten lyser gula, Andersson sjunger sånger om grönsaker och barnen nynnar sorglöst med. Ingen protesterar när de ska provsmaka de olika pärorna utan så mycket som en såsklick till.

Det skulle kunna bli parodiskt, om det inte vore så lätt att tycka om Hasse och se barnens entusiasm över att få delta i något matnyttigt. Programmet är också en välkommen kontrast till de andra praktiskt inriktade barnshowerna, med komplicerade pyssel som ingen heltidsarbetande förälder skulle orka förbereda eller overkligt skickliga små sockerbagare. 

Fler pensionärer i barn-tv

Däremot tror jag egentligen inte att innehållet är det viktigaste. Hasse är heller ingen ny Beppe Wolgers, skägget, musikaliteten och rondören till trots. Wolgers hade en poesi som Andersson saknar.

Kanske älskar ungarna Hasse för att han är den morfar alla önskar att de hade. Barnkanalen har inte särskilt många, om ens någon annan, programledare i mogen ålder. Det är onekligen märkligt eftersom de annars ligger i för att hitta profiler av alla de slag. Jag hoppas att "Kvinnaböske" följs av fler som närmar sig eller har passerat folkpensionsåldern. Får man det du speleman, då blir jag glad.

TV

HASSES TRÄDGÅRD

SVT Barnkanalen

Onsdagar 18.30-18.45 och på Barnplay

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag