Nils Håkansson är författare och översättare. "Ödmården" är hans tredje roman. Foto: JAN-ÅKE ERIKSSONNils Håkansson är författare och översättare. "Ödmården" är hans tredje roman. Foto: JAN-ÅKE ERIKSSON
Nils Håkansson är författare och översättare. "Ödmården" är hans tredje roman.  Foto: JAN-ÅKE ERIKSSON

Framtidsdystopi med sällsynt kraft

Publicerad

I framtiden kommer holländarna, eller "nedriglänningarna", ta Sverige i besittning.

Maria Edström roas av Nils Håkanssons framtidsdystopi "Ödmården".

”Alltså man behöfver inte vara vrålsmart för att inse att vi menniskor lefva i språket” – så skriver ”archifarien, den mest alfabetiserade av oss smuts-alfer” – berättare och ledsagare i denna helt sanslösa och underbara framtidssaga om Ödmården och dess folk.

Nils Håkansson som debuterade häromåret med ”Järnskallen”, en i och för sig välskriven och hyfsat originell äventyrsbok om tiden runt 1917, har nu fullkomligt leviterat i fantasteri, språkligt lek och uppfinningsrikedom i sin nya nätta, men liksom sprängfyllda volym ”Ödmården” – en framtidsdystopi som får det mesta i genren att slänga sig i väggen.

 

Läs mer: Maria Edström ser en nytolkning av H.G. Wells klassiker 

 

Eländiga liv i jordhålor

I främst en serie krönikor om ”van de Noordeliljke Landen” skildras det eländiga liv som dessa förvisade ödmårdingar lever i sina jordhålor någonstans i Gimo-trakten, i en framtid om säg några hundra år, då vattenlinjen stigit och då holländarna, ”nedriglänningarna” ockuperat Sverige. 

Och då allt från ”gambla trygg-åldern” verkar vara glömt utom ”engelen Jonathan” och riddar Palme.

 

Läs mer: Maria Edström: "Den unga teatern tänker visst, Leif Zern"

 

Ett språk med slang från alla tider

Och det är inte bara den ömt ironiska fresken över ett samhälles utveckling – från ödfurstens Bernts gamla styre över ett slags representativ demokrati där Pia och Tord i konken ständigt väljs om till Henke, självutnämnd ”Verdaktor” som får alla att plötsligt tycka att ”toberna” är ett lömskt och illasinnat folk – eller skildringen av ockupanterna och den ständiga ”Resningen” mot dessa, som gör ”Ödmården” så klurig och spännande.

Nej det är också, och kanske främst, detta helt besinningslöst skojiga och rörande språk som Håkansson får till, en blandning av gammel-swenska, slang från alla tider, invandrad ordföljd, gamla uttryck ”vi hade i alla fall tur med vädret” till nybildningar som ”pyttebryggerier”.

Denna intelligenta och underhållande roman om en liten folkspillra som kom och gick som ett skarn och ett fjun i evigheten, visar med sällsynt kraft att även litteraturen ”lefva i språket”.

 

 

Nils Håkansson

Ödmården

Albert Bonniers förlag, 150 s.

 

 

Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.

Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag