Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Framåt, trots allt

Egoboost. Belinda Olssons omtalade program är en enda lång voice-over - om Belinda Olsson.
Foto: Per Wissing

Jens Liljestrand uppmanar Belinda Olsson att lyssna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Alltsedan Karl Ove Knausgård gav babyrytmiken en plats i världslitteraturen i "Min kamp" har bilden av män som sitter i grupp och sjunger med sina barn varit emblematisk för den infantiliserande och kastrerande svenska jämställdhetskulten. Det är naturligtvis ingen slump att Belinda Olsson, när hon fortsätter sin egen kamp med att ge sig ut på jakt efter den svenska mannen, tar samma scen som utgångspunkt.

Hon beger sig alltså till en öppen förskola, en plats dit föräldralediga söker sig för kontakt, gemenskap, råd, en billig fika. Och, naturligtvis, den obligatoriska sångstunden.


Bilden av vuxna män som sitter med bebisar i famnen och gör vågrörelser till en låt från "Mamma Mu" - Stooor våg, liten våg, stooor våg, liten våg - sätter tonen för hela programmet. "Varför är du pappaledig då?" frågar hon snudd på irriterat en av papporna. "Varför är du här då?"

En skäggig, lugn snubbe tillfrågas om han inte känner sig löjlig när han sjunger med sitt barn, eftersom "ibland drivs det ju lite med den bilden". En kille som flaskmatar sitt barn tillfrågas om han "ammar". Hela inslaget andas förakt. "Jag kommer på mig själv med att leta fel", säger Olsson och stirrar tomt framför sig.


Jag har inte så mycket att tillföra i debatten om Belinda Olsson, SVT och programserien "Fittstim - min kamp". Mycket av kritiken tycks utgå från bilden av att programmet skulle ha en antifeministisk tendens. Om det ändå vore så väl; då hade vi åtminstone kunnat ha ett vettigt samtal.

Men jag kan inte urskilja någon tendens överhuvudtaget, eftersom varje ansats till seriös argumentation tonas bort till förmån för voice-overs och närbilder på Olsson (som åker tåg, kör bil eller stirrar tomt framför sig). Som ren journalistisk produkt är det babbligt, bluddrigt, personfixerat, antiintellektuellt och pajigt bortom all rim och reson.

Vi hade kunnat ägna de här veckorna åt att prata om så mycket annat. Om gruppvåldtäkter där männen frias. Om kraven på samtyckeslagstiftning. Om varför vårdnadstvister tyvärr är en av de vanligaste anledningarna till att män upplever sig som feminismens "offer".


Vi hade kunnat prata om pojkars sjunkande skolresultat, om lågstadieflickor i smink och behå, om Husbybränder, fotbollsvåld och om kvinnan som vräktes för att hon skrek för högt när hennes expojkvän försökte strypa henne.

Vi hade kunnat prata om att Göran Lindberg, polismästaren och jämställdhetsivraren som dömdes för grova sexbrott, blir frisläppt när som helst.

I stället ska vi snällt sitta och se Belinda Olsson stappla runt iförd brandsoldatsuniform, gå på bröllop, stalka Ulf Lundell och oroa sig över att papporna som tar sina barn till öppna förskolan egentligen är "kuvade". (Och, tja, stirra tomt framför sig.)

Kuvade.

Om jag ändå ska säga något, kan jag säga till Olsson att jag var där. Jag satt där på golvet med mitt barn i knäet och sjöng larviga sånger, ofta den enda pappan i ett rum fullt av mammor, och nej, det var inte alltid det roligaste som hänt mig men vet du, kanske var det också meningen, att som man i några månader prioritera en annan varelse än sig själv.

Att det kanske är där det börjar. Att det är ett sätt att växa. Och att runtomkring mig ser jag, trots allt, så många som växer.

Du hade kunnat se det, du också. Om du för bara ett ögonblick hade kunnat fokusera din blick, om du hade kunnat lyssna på svaren i stället för att dränka dem i dina eviga voice-overs.

Stor våg, Belinda Olsson.

Stor våg, liten våg.


FOTNOT. Del två av "Fittstim - min kamp" sänds i SVT1 i kväll.

FAKTA

Läs Linda Skugges text om Fittstim på Expressen.se/kultur