Historieprofessor Dick Harrison. Foto: Idha Lindhag
Historieprofessor Dick Harrison. Foto: Idha Lindhag

"Fram med bevisen, Dick Harrison!"

Publicerad

Historieprofessor Dick Harrisons anklagelser mot Historiska institutionen i Lund kan inte stå oemotsagda.

Nu efterlyser prefekt Lars Edgren konkreta bevis.

Dick Harrison upprepar i Expressen (11/2-16) sina allvarliga anklagelser mot Historiska institutionen i Lund, bland annat påstått grundlagsbrott (att förbjuda någon att gå till pressen). Detta är uppgifter som nästan utan undantag godtagits i medierna. Kan det vara så att det är dumt att förstöra en god historia genom att fråga om den är sann? Nu utvidgar han sina anklagelser till att också gälla vuxenmobbning.

"Presentera bevisen"

Som prefekt skulle jag ha nedsvärtat och tagit avstånd från honom. Uppenbarligen tål Harrison inte att ledningen för institutionen får komma till tals. Anställda och studenter hade all anledning att undra hur institutionsledningen såg på anklagelserna. Att det bara är detta det rör sig om kan var och en själv se på hemsidan. Brevet till kollegerna i landet består av en upplysning om den sidan. Dick Harrison säger sig kunna bevisa sina påståenden. Nu vill jag utmana honom: presentera dina bevis! Eftersom tidningar inte är rätta platsen för en sådan diskussion föreslår jag att du använder institutionens hemsida.

 

Lars Edgren

Kulturen@expressen.se

Lars Edgren är prefekt på Historiska institutionen vid Lunds universitet.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag