Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågan är vilka böcker som verkligen riktar sig till barn

Övre raden från vänster: Anders Holmer, Clara Dackenberg, Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. Nedre raden från vänster: Uje Brandelius, Jenny Jägerfeld och Emma Adbåge.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gunilla BrodrejFoto: OLLE SPORRONG

En serieroman, fyra bilderböcker och en roman är nominerade för Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Gunilla Brodrej undrar vilka av dem som egentligen är skrivna för barn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

AUGUSTPRISET | KOMMENTAR. I juryn för Årets svenska barn- och ungdomsbok sitter en professor i engelska, en bibliotekarie, en bokhandlare, en bibliotekspedagog och en universitetslärare i litteraturvetenskap. Min poäng med denna träiga uppräkning är att här finns inte någon kritiker och inte heller något barn. Jag vågar faktiskt gissa att en jury av kritiker och barn inte skulle ha nominerat Anders Holmers finstilta haiku utan storyline i "Regn". Den bilderboken är av en sort som vuxna skulle önska att deras barn gillade om de hade några.

Och resten? Även om jag älskar de komiska och träffsäkra pennstrecken i Emma Adbåges bilderbok "Gropen" så kan jag inte tänka bort kängan som går rakt över barnens huvuden och riktas mot de vuxna. Korkad personal som inte låter barnen göra nånting som är kul, det vill säga leka runt en rot i en grop. Medan föräldrarna är nån annanstans.

Samhällskritik

I Uje Brandelius och Clara Dackenbergs omstridda "Hemma hos Harald Henriksson" ligger samhällskritiken i bilderna och undertexterna. Mamman städar i det andra barnets hem. Barnens lek är villkorad. När det är dags för mat, så äter man inte ihop. Som vuxen läsare får man ont i hjärtat. Jag undrar vad barnen tänker. 

"Rymlingarna" av Ulf Stark och Kitty Crowther beskriver en stark relation mellan pojken Ulf och hans mycket gamla farfar. Stark återvänder till sin barndom en sista gång. Förunderligt hur det kan bli så bra.

Förintelsen

Slutligen undrar jag vad unga läsare tänker om det lyckliga slutet i Jenny Jägerfelds roman "Comedy queen". Och hur de reagerar inför vittnesmålen från Förintelsen i Jessica Bab Bonde och Peter Bergtings serieroman "Vi kommer snart hem igen". Turligt nog kommer Barnens bokpris i Sveriges Radio diskutera de två sistnämnda titlarna under det av förre regeringen instiftade "Läslovet". 

Det ser jag fram emot.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och ungkulturredaktör på Expressen.