Fotbollen viktigare än allt annat

UNGDOMSBOKSDEBUTANT. Marcus Birro har skrivit en romantisk fotbollsberättelse.
Foto: Anna Rut Fridholm

Lotta Olsson läser en ungdomsroman av Marcus Birro.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det brukar inte alltid gå så bra när författare som annars skriver för vuxna plötsligt gör entusiastiska nedslag i barn- och ungdomslitteraturen. Ganska ofta går det riktigt illa. Men nog behövs det en förnyelse av ungdomsboken, bland annat för att locka in alla dem som nu bara läser "Jag är Zlatan"? Visst satsar förlagen en del på böcker om sport, men kanske behövs det något annat?


Marcus Birros ungdomsboksdebut är en mycket romantisk fotbollsberättelse. 14-årige Daniel blir upptäckt av talangscouter och rekryterad till italienska Roma som ungdomsproffs. Han flyttar från Sverige, från sina jobbiga föräldrar som kanske ska skiljas, från skolans tråkiga mattetal som han ändå aldrig har förstått och från Maria som han aldrig vågade börja prata med.


Det är ett bra upplägg för en lättsmält berättelse om en dröm som blir verklighet, och Marcus Birro kan ju formulera sig. Ibland njuter jag ohöljt av hans språk och hans fullständiga oförmåga att försöka hålla sig till något slags inbillad ungdomsnivå. Han har ett naivt allvar som behövs.

Men just därför är det desto mer irriterande när han inte anstränger sig utan viftar i väg viktiga ämnen med vänster hand. Daniels oro för sina föräldrars eventuella skilsmässa resulterar bara i några viktigpettriga kommentarer, om ni inte skärper er flyttar jag hemifrån och ibland känns det som att det är mitt fel att du och mamma inte är lyckliga tillsammans.

Sen går Daniel resolut ut och spelar fotboll. Och visst, det finns poänger med att inte gegga runt i känslor. Men tomrummen ska vara trovärdiga.


Allra bäst är Birro när han berättar om fotboll. Han skriver med en intensitet som gör att till och med jag, genuint ointresserad, får tårar i ögonen när läktaren börjar sjunga "Cé solo un capitano, un capitano..." för Romas legendariska lagkapten Totti.

Så: har Marcus Birro skrivit en ny "Jag är Zlatan"? Tyvärr inte. För den viktigaste ingrediensen i "Jag är Zlatan" var inte fotbollen, utan Zlatan själv. Som finns på riktigt.

Vilket är ett större problem för läsfrämjarna. Hur får vi ungdomar att förstå att fiktion i många fall är mer sann än verklighetens gestalter?


Lotta Olsson

kulturen@expressen.se


Marcus Birro är krönikör i Expressen. Därför recenseras boken av Lotta Olsson som är kulturredaktör på Dagens Nyheter.

UNGDOMSROMAN

Marcus Birro

"Calcio Amore"

Pintxo förlag, 200 s.