”Fotboll är både hjärta och smärta – det ska göra ont”

Stefan Lindberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: OLLE SPORRONG
Alexander Isak, Marcus Danielson och Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alexander Isak och Victor Nilsson Lindelöf under träning.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Författaren Stefan Lindberg blir kultursidans ”expertkommentator” under fotbolls-EM i sommar. 

Parallellt med Sveriges matcher kommer han belysa fotbollen ur flera olika perspektiv. 

– Mitt uppdrag är att få kultursidans läsare att se vad det är som pågår, se och tränga in bakom fotbollens själ, berättar han.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Är det annorlunda att skriva om sport jämfört med andra litterära texter?

– Det är alltid ämnet som kommunicerar och berättar för dig vad du ska skriva. Jag kan tänka mig att jag helt kommer att tappa det. Att jag glömmer av att jag skriver för att jag blir så engagerad. Jag tänker att fotboll är hjärta och smärta. Det gör lite ont och det hoppas jag att texterna kan göra också. 

– Som gammal fotbollsspelare kommer jag ju ihåg alla misstag och alla mål jag gjorde. Så är det också med riktigt bra litteratur, konst, film och teater. Jag glömmer det mesta, men några saker blir kvar för evigt. Jag tror att när jag blir riktigt gammal så kommer jag ihåg de självmål jag gjorde när jag var tio år och Aljosja i ”Bröderna Karamazov”. Vissa saker glömmer man inte.

Jag tror att när jag blir riktigt gammal så kommer jag ihåg de självmål jag gjorde när jag var tio år och Aljosja i ”Bröderna Karamazov”.

Sedan Sven Delblanc kommenterade ishockey-VM 1970 har det här blivit lite av en tradition inom kulturen. Är Delblanc en förebild för dig? 

– När han skrev om hockey-VM så blev det legendariskt. Jag är fotbollsgalning och han var hockeygalning och jag har honom som en role model. Jag ska lyfta det här till en rolig, läsvärd och insiktsfull nivå. 

– När det är saker som jag själv inte förstår så tänker jag ta hjälp av ett före detta fotbollsproffs och landslagsspelare som jag känner och som jag tänker bolla lite med. Ett hemligt namn. 

Vad kan du som författare tillföra fotbollsbevakningen tror du?

– Jag är 50 år och har sett många EM och VM. Jag har sett hur fotbollen har förändrats och hur fotbollens plats i samhället har förändrats. Jag ser hur den i ett otroligt uppsprucket och disparat samhälle fortfarande överlever. Det tycker jag är otroligt spännande. Att en sådan sak som ett landslag fortfarande kan engagera. 

– Om jag slår på en match på tv:n eller går och tittar på en, eller om jag råkar gå förbi en match i gärsgårdsserien eller korpen på en fotbollsplan, så börjar jag genast heja på det ena laget. Det representerar en enkel och grundläggande sanning. Att några vinner och några förlorar. Det är inte alltid rättvist, men alla fotbollsmatcher är en berättelse med början, mitt och slut. Det är otroligt fascinerande att den enkelheten och tydligheten finns kvar. 

Spelar du själv fotboll?

– Jag spelade i Gerdskens BK i Alingsås, men slutade när jag var 15. Sedan har jag några katastrofala år i svenska författarlandslaget bakom mig också. Med riktig otur kommer det kunna bli några instick om våra Europaturnéer.

Fotbollen spelar också en stor roll i din novell ”I Gorans ögon”. Händer det ofta att du hittar inspiration och berättelser från sportvärlden?

– ”I Gorans ögon” har blivit lite av en klassiker, som handlar om en författare som inte längre kan skriva. Han var en talang när han var ung och hamnar på märkliga vägar i landslaget. Sedan blir han bättre och bättre på fotboll och sämre och sämre på att skriva. Goran Stankovic som han spelar med, är lätt kalkerad på Zlatan eller ”Henke” Larsson kan man säga. Han drabbas av litteraturens gift och börjar skriva kortprosa som han skickar in till Lyrikvännen. Samtidigt blir han sämre och sämre på planen. 

Under VM 1994 så var det ingen som trodde något, allt var gnälligt, men det blev en otrolig saga.

Vad tror du om Sveriges chanser i EM i år?

– Om vi ska lyckas måste det finnas en saga kring laget, och jag tror att den sagan ändå finns. Under VM 1994 så var det ingen som trodde något, allt var gnälligt, men det blev en otrolig saga. Det finns en ny sorts fotboll och en ny sorts spelare och kan någon av dem träda fram och bli folkkära så kan det hända magiska saker. Eller så drattar det utförs. Vi vet inte det. Men det finns mer chans till saga nu tycker jag än många av de andra lagen jag har sett. 

Vilket är ditt drömscenario?

– Drömscenariot är final mot Spanien och stolpe in i 89:e minuten. Men det kan vi inte veta. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=85303&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.