Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: Robban AnderssonExpressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: Robban Andersson
Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell. Foto: Robban Andersson
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Julia ReinhartBostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Julia Reinhart
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Foto: Julia Reinhart
Turkiska riksförbundets tidigare vice ordförande Barbaros Leylani. Foto: Trf / TRFTurkiska riksförbundets tidigare vice ordförande Barbaros Leylani. Foto: Trf / TRF
Turkiska riksförbundets tidigare vice ordförande Barbaros Leylani. Foto: Trf / TRF

Förstår inte Mehmet Kaplan vad han gör?

Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) verkar inte förstå varför det är problematiskt att äta middag med högerextrema Grå Vargarna.

Jonas Gardell förklarar måltidens rituella betydelse.

I ett pressmeddelande avfärdar bostadsministern Mehmet Kaplan kritiken mot att han suttit till bords med ledaren för den högerextremistiska, turkiska organisationen Grå vargarna: ”Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer.”

Det verkar som om Mehmet Kaplan inte förstår kritiken.

Såhär är det.

Middagen har förutom det nödvändiga födointaget alltid varit en av våra viktigaste ritualer för att markera samhörighet och samförstånd.

Det som exempelvis upprörde Jesus samtid mest var att han åt tillsammans med ”syndare”. I den judiska kulturen var det otänkbart att äta med någon som var oren, därav den stora skandalen.

Genom att äta tillsammans förklarade Jesus syndarna för rena, också i Guds ögon.

Guds rike liknas också gång på gång i evangelierna vid en måltid, ett himmelskt gästabud.

Måltiden har på samma sätt i alla kulturer och i alla tider varit ett tecken på erkännande.

 

LÄS MER: Vad gjorde Mehmet Kaplan i en svensk regering?

Måste vara noga med sällskapet

Det är därför varje gång man sluter ett förbund, till exempel äktenskap, som förbundet följs av en rituell måltid, i det här exemplet bröllopsmiddagen.

Det är därför vi äter eller dricker något vid dop, konfirmation, födelsedagar och begravningar, eller utbringar en skål när man firar ett avtal.

Och det är också därför man bör vara noga med sitt middagssällskap.

Det hjälper inte att påstå att man som gäst inte kan kontrollera vem värden har bjudit – det kan man naturligtvis visst – eller att hävda att man som politiker sitter med i mängder av middagar varje år.

Att sitta till bords med Ilhan Senturk, ledare för det turkiska högerextrema Grå vargarna, är därför extremt känsligt, det måste bostadsministern Mehmet Kaplan förstå.

Enligt symbolik nedärvd sedan årtusenden ger han på så sätt Senturk ett erkännande.

Att inte förstå det är inget mindre än en skandal.

 

LÄS MER: Mehmet Kaplan: Jag lämnar inte mina värderingar

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag