Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försök till fördjupning

Jasenko Selomović replikerar på Lawen Mohtadis redovisning av hans åsikter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lawen Mohtadi tillskrev mig i Expressen (4/4) åsikter jag inte har, kopplade till min text "Jonas, min vän" (DN, 27/3). Jag känner igen mönstret. Folk på både vänster- och högerkanten ser i min text åsikter som inte finns där.

Jag har i huvudsak hävdat två saker:

 

1. Att det är problematiskt att påstå att Sverige är ett rasistiskt land, och att vi alla är rasister. Inget vågat påstående egentligen, vi har forskning som bekräftar en utveckling mot ett allt mer öppet och tolerant land. Men påståendet är problematiskt också i sina konsekvenser. Om både Nationaldemokrater och människor som räddar flyktingar är rasister, då har den antirasistiska kampen ett problem.

2. Att det strukturella perspektivet har vissa problem. Den fråntar individen agens, försvårar förändringar och minskar hoppet. Inte heller detta är vågat. Forskare har skrivit om det i minst 20 år.

 

Till vänsterkanten: jag har inte sagt att diskriminerings- och rasistiska strukturer inte finns. Att peka på problem är inte liktydigt med att förneka strukturer eller strukturell diskriminering.

Till högerkanten: inte heller ni har anledning att bli glada. Jag påstår varken att diskriminering är obefintlig eller att rasism inte finns. Jag endast nyanserar den svartvita synen.

 

Min artikel var ett försök till fördjupning och nyansering. Den påpekade både rasism och diskriminering men också individen, eget ansvar och möjligheter. Många såg nyanserna och orkade sträcka sig över den ideologiska skyttegraven. Tack. Om jag ska döma av DN:s och min egen mejlkorg, av Twitter och Facebook, delningar och kommentarer, brev, tidningsledare och folk som stoppar mig på gatan, är vi en överväldigande majoritet. Det värmer. Till er och till alla som dagligen gör detta land till en mindre rasistisk plats att leva på, som hjälper flyktingar och bryr sig mer om dem än om sina egna tweet: ett uppriktigt tack från mig.

 

Jasenko Selimović (FP)

kulturen@expressen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!