Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förslaget som klickade

Skådespelerskan Annalynne McCord ger moteld mot paparazzifotografer i Beverly Hills. Foto: Spw / Splash News

Nils Funcke gläds åt regeringens misslyckande med ny fotolag.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I grunden feltänkt, sakligt tveksamt och behäftat med tolkningsproblem.

Undermåligt är en snäll sammanfattning av lagrådets yttrande igår över regeringens förslag om kränkande fotografering. Pinsamt är också ett i sammanhanget hövligt sätt att uttrycka det politiska misslyckandet för regeringen i en profilfråga, att värna den personliga integriteten.

Självklart bör dold fotografering i omklädningsrum, provhytter och sängkammare kunna beivras. Bekymret var att regeringen i sitt integritetsvurmande svängde pendeln så kraftigt att den slog tappen ur tunnan och ut försvann barnet med badvattnet.

 

Problemet med regeringens förslag var (låt oss av välvilja och i förhoppning beskriva det i imperfektum) att det motiverade en kriminalisering av själva gärningen, fotograferandet. Förslaget innebar att den grundlagsskyddade anskaffarfriheten kringskärs på ett orimligt sätt, eftersom det enligt lagrådet "riktar sig mot en av de mest vedertagna metoderna för anskaffning av information för publicering i medierna".

De tre justitieråden avstår från diplomatiska formuleringar utan skriver rakt på att de "avstryker" förslaget, det duger helt enkelt inte.

Bland annat här i Expressen har undertecknad föreslagit att olaglig avlyssning – buggning – skulle kunna omfatta även upptagning av bilder. Lagrådet förklarar nu att lösningen står att finna i just dessa bestämmelser.

Ett förbud mot "fotografisk buggning" skulle inte ens tangera vedertagna sätt att skaffa information för publicering. Däremot skulle det kriminalisera de integritetskränkande fotograferingar justitieministern använt som argument för sitt till makulatur sönderkritiserade förslag.

 

Nils Funcke

kulturen@expressen.se