Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Forskningen nämns inte med ett enda ord"

Kattis Ahlström i arkiven.
Foto: SVT
Ur "Kvinnorna på fröken Frimans tid".
Foto: SVT
Professor Kjell Östberg.
Foto: Eva Wernlid

Produktionsbolaget bakom "Kvinnorna på fröken Frimans tid" ber om ursäkt – men verkar inte ha förstått grundproblematiken.

Den mångåriga forskningen nämns inte med ett ord i programmet, skriver professor Kjell Östberg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I sitt svar på den forskarstorm som riktats mot programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid" försöker de ansvariga reducera frågan till att ”några personer känner sig förbisedda” (Expressen 4/1). De visar därmed att de inte förstått vad diskussionen handlar om, nämligen problemet med journalister med bristande professionalitet som oblygt använder sig av forskares resultat utan att tala om varifrån de hämtat sina uppgifter.

Programmet bärs upp av två starka stråk av historisk kunskap. Det ena är knuten till en återkommande tidslinje som skildrar den kvinnliga rösträttsrörelsens utveckling. Tidslinjen är bokstavligen tagen ur Josefin Rönnbäcks avhandling, liksom det allra mesta av alla de fascinerande beskrivningar av rörelsens aktiviteter som programmet redovisar, ibland praktiskt taget med författarens egna ord.

Det andra huvudstråket är de inträngande porträtten av några av de ledande rösträttskvinnorna. Kunskapen om dessa kvinnor är i allt väsentligt en produkt av Christina Florins omfattande studier av några av de aktivister som presenteras i programmet.


 LÄS MER: "Olyckligt att folk känner sig förbisedda"

Inte ett ord om forskningen

Om den mångåriga forskning varifrån all denna spännande vetskap har hämtats, inte ett ord. Christina Florin reduceras till guide i Karolina Widerströms våning – den enda av dessa kvinnor hon inte skrivit om.

I stället påstår Kattis Ahlström att rösträttskvinnor tidigare inte funnit inskrivna i historieböckerna och Mediabruket att berättelserna är en produkt av redaktionens omfattande research. Vilken häpnadsväckande brist på förståelse för hur kunskap produceras.

I själva verket, utan dessa forskare (och andra, som till exempel Yvonne Svanström som forskat om den reglementerade prostitutionen) hade programmet reducerats till Kattis Ahlströms bilresor runtom i landet för att träffa rösträttskvinnornas barnbarn och bilder av programledaren bland arkivmaterial som kompetent arkivpersonal plockat fram.

Om detta är bra tv vill jag inte bedöma, men det skulle knappast ha givit svar på vilka kvinnorna på fröken Frimans tid var.


LÄS MER: Kattis Ahlström stjäl från kvinnohistoriker


Kjell Östberg

Kulturen@expressen.se

Kjell Östberg är professor i historia vid Södertörns högskola.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter