Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Förlossningsvården är en skam för ett rikt Sverige"

Kajsa Ekis Ekman.Foto: PATRICIA REYES
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Står patriarkatet pall efter metoo – och hur mår svensk feminism? Författaren Kajsa Ekis Ekman och kulturskribenten Anna Hellgren möttes i Kultur-Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT I FEMINISM. Kajsa Ekis Ekman berättar i programmet att hon har fått ny energi som feminist av metoo-rörelsen. Hon tror att patriarkatet i fråga om sexuella trakasserier står och vacklar.

– Alla dominanssystem vilar på flera ben. Men det ben som vilade på mäns tystnad och medgivande inför sexuella övergrepp är rejält hotat.

– Nästa de gång de sitter i en bad och fingrar, tror du inte de tänker på rubrikerna som kan komma och hur deras egna vänner kommer att vända dem ryggen? Kanske inte de män som utnyttjar fattiga kvinnor, papperslösa eller drogberoende, men utnyttjar man någon tjej som har lite makt och röst tror jag att man tänker sig för, säger hon. 

Systerskapet starkt

Anna Hellgren ser också att systerskapet, att kvinnor till exempel stöttar varandra på Facebook i att berätta om övergrepp, har fått stor betydelse. Men vad gäller patriarkatets väl och ve i stort är hon mer dyster.

– Patriarkatet mår fortsatt ganska bra. De grundläggande maktstrukturerna är så solida att det krävs mer för att de ska rubbas.

–  Inte minst från liberalt håll har det tidigare ifrågasatts om det finns strukturer. Men metoo har verkligen visat hur patriarkatet upprätthålls, säger hon.

Båda tycker att arbetsmarknadsfrågor borde lyftas väsentligt mer i den feministiska debatten. Osäkra villkor i yrkeslivet gör kvinnor särskilt sårbara för till exempel trakasserier och extrem belastning som leder till sjukskrivning.

Roks-konferens

Kajsa Ekis Ekman har de senaste veckorna fört en debatt i Aftonbladet om könsidentitet, vilket väckt ilska i vissa grupper. Hon blev nyligen hastigt avbokad från en Roks-konferens där hon skulle föreläsa om prostitution, för att hennes åsikter inte stämde överens med Roks principprogram.

– Jag är förvånad över att det var de som kastade ut mig och med det argumentet. De hävdade att jag hade varit kritisk mot tanken på att kön är något som man själv väljer, vilket inte var i enlighet med deras ideologi. Jag vet inte om det finns någon som verkligen tycker att man själv väljer sitt kön, säger Ekis Ekman.

Anna Hellgren är inte bekymrad över en högljudd interndebatt inom kvinnorörelsen.

– Tystnad hade varit ett större problem för den feministiska saken. Jag tycker att reaktionerna på Kajsas text visar hur långt man har kommit. Det visar att det finns en större feministisk bredd i dag och vi såg också hur transpersoner skrev artiklar. Konflikt för oss alla framåt.

Feministisk bredd

Kajsa Ekis Ekman tycker tvärtom att debatten har blivit enkelspårig och belagd med tabun.

– Du kan ju inte mena att det är en feministisk bredd när alla måste tycka att kön är något som sitter i huvudet om man inte ska bli utkastad, säger hon.

Anna Hellgren hoppas att villkoren för arbetarklasskvinnor kommer att lyftas fram under valåret.

– Jag betvivlar att situationen för deltidsarbetande kvinnor i vården kommer bli så mycket bättre, säger hon.

Kajsa Ekis Ekman lyfter fram förlossningsvården. Vi borde kräva av politikerna att BB i Sollefteå blir kvar, och att även storstadskvinnorna får rätt till tryggare och lugnare omständigheter vid barnafödsel, menar hon.

– Man ska inte bli skickad hit och dit. Ska människan börja sitt liv på det sättet, i en välfärdsstat när vi är rikare än vi någonsin har varit? Det är en skam. 

 

Se hela Kultur-Expressen i tv-spelaren ovan. Programmet finns också som podcast.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Expressen Kulturs debattprogram sänds varje vecka. Programledare är kulturchef Karin Olsson.