Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författare kopplas till antisemitiskt FB-konto

Signaturen Ezzelino använder porträttet på Sigismondo Pandolfo Malatesta som profilbild.
Foto: Wikimedia Commons.

Expo avslöjar i dag att en svensk författare kan kopplas till ett inflytelserikt, antisemitiskt Flashback-konto.

Martina Montelius läser om hatkaskaderna och får andnöd.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

År 2003 skapades ett konto med användarnamnet Ezzelino på Flashback. Ezzelino, som sedan kontot startades har skrivit drygt 27 000 inlägg, koncentrerar sig i mångt och mycket på sin avsky mot judar. Under de senaste åren har information om kontona läckt från sajten, och tidskriften Expo avslöjar nu att kontot med namnet Ezzelino skapats med en mejladress vars domän endast kan nyttjas av medlemmar i den bostadsrättsförening där en i kulturkretsar välkänd svensk författare bodde 2003. Mejladressen bär dessutom hans namn.

Det är alltså en författare som i Flashbacktråden "Judar som vill förinta yttrandefriheten" skriver: "Anne Frank kan möjligen fortfarande få patetiska käringar av båda könen att grina och underkasta sig de salvelsefulla lögnerna... för en god hednisk europé var hon bara en judeflicka som dog av tyfus. Shit happens."
Kaffebryggaren rapar en sista gång. En ekorre skiter utanför fönstret. Livet är äckligt. Åsiktsförtryckarna är honom på spåren, men det vet han inte ännu. Om det nu är han.

Spekulationer om nazistsympatier  

Det som förvånar mig är inte att Expo funnit starka indikationer på att en etablerad författare uttrycker judehat under pseudonym på en sajt. Särskilt inte den här författaren, som under lång tid varit föremål för spekulationer om nazistsympatier, efter att han bland annat hyllat en författare som som kallat judarnas lidanden under andra världskriget för "delirium".

Att det finns människor som i skydd av anonymitet vräker sitt raseri över folkgrupper är inte nyare än möjligheten att överhuvudtaget skriva anonymt. Men att denne författare skulle vara en följare, en upprapare av gamla monomana vansinnesmantran om "Holocaustteologi" och "den organiserade judenheten" (citat ur Expo, som i sin tur funnit dem på Flashback) – det är djupt deprimerande, en tallrik möglig kattmat, en ärgig spyhink.

Vi hade en outtalad överenskommelse, den här författarens genombrottsbok och jag. Vi fick vara hur groteska och vedervärdiga vi ville, tänka sådant vi själva avskydde, eftersom det bara var ett litterärt hysteriskt uttryck för frustration och sorg.

Den ventil författarens fiktiva hatkaskader utgjorde är tilltäppt av det sanna, besinningslösa hatets varklumpar, och jag kan inte andas.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.