Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förfalskade citat

Torbjörn Jererup går i svaromål.

På SvD:s ledarblogg (8/9) har Ingmar Karlsson gått i svaromål i debatten kring hans bok. Det han säger där bevisar att det omtvistade "citatet" av Herzl, som används av antisemiter, och som finns i hans bok, är falskt.

Karlsson angav först Herzls Complete Diaries 1960 som källa för citatet. Det bevisades vara lögn. Därför har Karlsson bytt källhänvisning och påstår att hans version av citatet nu finns i utgåvan av Herzls dagbok på tyska, från 1922.

Som jag visat på Frihetssmedjan kan var och en läsa denna på nätet, och själv bekräfta att även detta är falskt.

Vad värre är, han hänvisar till en ökänd antisemitisk hemsida som sanningsvittne för citatets äkthet: True Torah jews. Den drivs av en judisk religiös extrem sekt. Att den sidan bara kan klassas som antisemitisk förstår man då man ser att den a) samarbetar med förintelseförnekare, b) anser att Hitlers judeförföljelse var "ett svar på krigsförklaringen mot Tyskland från världens judiska ledare och c) ser Förintelsen som Guds straff för sionismen.

I sitt svar till mig visar Wahlström och Widstrand att de tänker ignorera de bevisade falsarierna i Karlssons bok, trots att falsarierna skulle lett till avstängning om de lagts fram i till exempel en studentuppsats. Bonniers drog nyligen in Herman Lindqvists bok sedan faktafel påpekats, Wahlström och Widstrand avser att fortsätta ge ut böcker med grova faktafel. Kom ihåg att citatet av Herzl bara är ett av otaliga falska och vinklade citat i boken.

Det enda man nu kan hoppas på är att förlagets varudeklaration når de svenska fackboksläsarna. Wahlström och Widstrand visar tydligt att de har svårt att se skillnaden mellan fakta och antisemitiska förfalskningar.


Torbjörn Jerlerup

kulturen@expressen.se

Torbjörn Jerlerup bloggar på Frihetssmedjan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.