Förfalskade citat

Publicerad

Torbjörn Jererup går i svaromål.

På SvD:s ledarblogg (8/9) har Ingmar Karlsson gått i svaromål i debatten kring hans bok. Det han säger där bevisar att det omtvistade "citatet" av Herzl, som används av antisemiter, och som finns i hans bok, är falskt.

Karlsson angav först Herzls Complete Diaries 1960 som källa för citatet. Det bevisades vara lögn. Därför har Karlsson bytt källhänvisning och påstår att hans version av citatet nu finns i utgåvan av Herzls dagbok på tyska, från 1922.

Som jag visat på Frihetssmedjan kan var och en läsa denna på nätet, och själv bekräfta att även detta är falskt.

Vad värre är, han hänvisar till en ökänd antisemitisk hemsida som sanningsvittne för citatets äkthet: True Torah jews. Den drivs av en judisk religiös extrem sekt. Att den sidan bara kan klassas som antisemitisk förstår man då man ser att den a) samarbetar med förintelseförnekare, b) anser att Hitlers judeförföljelse var "ett svar på krigsförklaringen mot Tyskland från världens judiska ledare och c) ser Förintelsen som Guds straff för sionismen.

I sitt svar till mig visar Wahlström och Widstrand att de tänker ignorera de bevisade falsarierna i Karlssons bok, trots att falsarierna skulle lett till avstängning om de lagts fram i till exempel en studentuppsats. Bonniers drog nyligen in Herman Lindqvists bok sedan faktafel påpekats, Wahlström och Widstrand avser att fortsätta ge ut böcker med grova faktafel. Kom ihåg att citatet av Herzl bara är ett av otaliga falska och vinklade citat i boken.

Det enda man nu kan hoppas på är att förlagets varudeklaration når de svenska fackboksläsarna. Wahlström och Widstrand visar tydligt att de har svårt att se skillnaden mellan fakta och antisemitiska förfalskningar.

 

Torbjörn Jerlerup

kulturen@expressen.se

Torbjörn Jerlerup bloggar på Frihetssmedjan.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag