Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Företaget som vill äga Bibelns historia

I november 2017, tre kvarter från den stora parken the Mall som sträcker sig mellan Vita huset och Lincoln memorial öppnar museum of the bible. Huset är ritat av samma arkitektfirma som ritade the Smithsonian's National Museum och Nationalmuseet över afro-amerikansk historia och kultur. Foto: Smith Group JJR
223 kilskriftstavlor och 300 lersigill skickades från Förenade Arabemiraten med vanlig post. Foto: U.S. Department of Justice.
Kilskrift anses vara världens äldsta skriftspråk och användes under 3000 år i ett område som sträckte sig från Turkiet, Iran och ned till mellersta Egypten. Foto: U.S. Department of Justice.
BOKSTAVSTRO. Hobby Lobby har förlikat med amerikanska staten och gått med på att betala 3 miljoner dollar i böter och ge upp anspråken på tusentals Irakiska artefakter som smugglats från Mellanöstern falskt märkta som varuprover och nytillverkade lerplattor. Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
LEDAREN. Steve Green sa i ett uttalande förra veckan att hans företag gjorde olyckliga misstag när de började handla med antika föremål. Foto: BRIANNA BAILEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska pysselgiganten Hobby Lobby smugglade in tusentals antika kilskriftstavlor för att bygga ett museum över Bibeln.
Victoria Greve berättar om miljardföretaget som köpslog på en svart marknad med kopplingar till islamistisk terrorism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Några dagar efter nyår 2011 beslagtar den amerikanska tullmyndigheten i Memphis en försändelse från Förenade Arabemiraten. Enligt fraktsedeln ska paketet innehålla prover på handgjorda lerplattor, tillverkade i Turkiet, sammanlagt värda 250 dollar. Men när tjänstemännen undersöker saken visar det sig att innehållet är något långt mer värdefullt. 50 bräckliga, antika kilskriftstavlor. Sammanlagt upptäcker tullen 223 kilskriftstavlor och 300 sigill av lera under samma månad. Alla paket är felaktigt märkta och adresserade till pysselföretaget Hobby Lobby eller dess dotterbolag i Oklahoma City.  

Familjeföretaget, grundat av en av USA:s rikaste män, David Green (plats 81 på Forbes årliga lista i fjol – Donald Trump kommer på plats 156) drivs efter uttalat bibliska principer. Butikerna är stängda på söndagar, de äger en kristen bokhandelskedja och donerar miljonbelopp till församlingar och kristna universitet. Men familjen Greens visioner är större än så: I höst öppnar ett museum över Bibelns historia i hjärtat av Washington. 

 

LÄS MER: Can Hobby Lobby buy the bible? 

 

 

Hobby Lobby är en butikskedja som specialiserar sig på pyssel och heminredning med huvudkontor i Oklahoma och som drivs med en uttalad kristen agenda. Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Elvis Presleys bibel

Det åtta våningar höga, nära 40,000 kvadratmeter stora "Museum of the Bible" blir ett monumentalt hus där forskning och interaktiva upplevelser av Bibelns berättelser ska samsas under samma tak. Hjärtat av museets utställningar är arvtagaren Steve Greens personliga samling som påbörjades för bara åtta år sen. Sedan det första inköpet 2009 har den utökats med över 40,000 inköpta objekt. Från fragment av Dödahavsrullarna till Elvis Presleys personliga bibel. 

I en intervju från 2013 med galleriet Les Eluminures förklarar Steve Green samlingens filosofi:

– Vi är historieberättare i första hand, och de här föremålen berättar en historia. Vi köper dem för att kunna berätta historien och tackar nej till mer än vi köper, eftersom det inte passar in i vår berättelse. 

Från Ebay till Vatikanstaten

Men den växande samlingen börjar väcka frågor. Den italienska antikforskaren Roberta Mazza vid Manchesters universitet hör talas om samlingen när ett spektakulärt fynd därifrån publiceras: ett tidigare okänt fragment av den grekiska poeten Sapfo

– Jag upptäckte att det fanns en miljonär i USA som på kort tid köpte upp enorma mängder av inte bara papyrus, utan kilskriftstavlor och 1600-talsmanus av Bibeln. Det kändes märkligt. Självklart finns det legala föremål från antiken på marknaden, men så många?

När vandringsutställningen ”Verbum Domini II” med objekt från Greens samlingar visades i Vatikanstaten i Rom i april 2014 åker Roberta Mazza dit. 

– Bland föremålen kände jag igen ett papyrusfragment med några rader från Galaterbrevet 2 – ett fragment som varit till salu ett par år tidigare på ett skumt Ebay-konto, säger hon. 

Roberta Mazza skriver om utställningen och mailar curatorn David Trobisch men papyrusets ursprung förblir höljt i dunkel.

Men det är inte papyrus, utan assyriska kilskriftstavlor som gör att Homeland Security börjar utreda Hobby Lobbys köp. 

Steve Green reser till Arabemiraten

För bibelforskare har kilskriftstavlorna särskild betydelse. Händelser och personligheter som beskrivs i Bibeln återfinns och kan jämföras – och bekräftas överensstämma – med kungaannaler som skrevs ned på lertavlor från Babylon och Assyrien.

– Myten om syndafloden, som beskrivs i Första Moseboken finns belagd i ett par olika varianter i mesopotamiska texter, säger Jakob Andersson, forskare i assyriologi vid Uppsala universitet. 

 

LÄS MER: Hotat arv och glömda kunskaper i österland 

 

I juli 2010 reser Steve Green med en rådgivare till Förenade Arabemiraten för att träffa tre antikvitetshandlare. Över 5000 antika föremål finns till salu: kilskriftstavlor, kilskriftsstenar, runda lersigill, dokumentförseglingar i lera och cylindersigill i sten packas upp ur pappkartonger utan skyddande lager och sprids ut över golv och sidobord för åskådan. 

Rådgivaren säger sig kunna förhandla en rejäl rabatt. Samlarna begär 2 miljoner och rådgivaren bedömer att föremålen är värda nära 12 miljoner dollar, men rådgivaren säger att han kan få ned priset till 1,6 miljoner.  

Sen IS gjorde plundrade utgrävningar i Irak och Syrien till en viktig inkomstkälla har diskussionen om proveniens – att ha pappersdokumentation på ett föremåls ägandehistoria – blivit allt viktigare. Det internationella riktmärket som reglerar handel med antika föremål är UNESCO:s fördrag från 1970. Förenklat innebär det att om det går att bevisa att ett föremål varit utom gränserna för ursprungslandet innan 1970 är det fritt fram att handla med. Om inte, rör det sig troligen om olaglig handel. 

1,6 miljoner dollar betalades ut till sju konton

I åtalet beskrivs de snåriga förhandlingarna som följer under hösten och de varningsflaggor Hobby Lobbys chefer bortsåg från när de genomförde inköpet. En av konsthandlarna skickar ett ägandebevis som intygar att huvuddelen av föremålen tillhör en fjärde handlare, vars far ska ha köpt samlingen på israeliska marknader under 1960-talet och sedan förvarat dem i USA, bara för att flyga ned dem till Förenade Arabemiraten för visningen. 

I december 2010 får Hobby Lobby ett köpekontrakt. Steve Green godkänner att 1,6 miljoner dollar betalas ut till sju personliga konton trots att inget av dem tillhör handlaren som sägs äga samlingen. Den första försändelsen skickas från Arabemiraten den 23 november 2010, med vanlig internationell post. På fraktetiketten står det att paketet innehåller ”keramikplattor”. I själva verket innehåller det mellan 13 och 23 ovärderliga antika föremål. Tio paket hinner levereras innan tullen får upp ögonen för försändelserna. 

Tusentals kilskriftstavlor och lersigill beslagstogs av tullen i Memphis, i paket märkta som "lerplattor", addresserade till Hobby Lobbys huvudkontor i Oklahoma. Foto: U.S. Department of Justice.

Fler än bara IS plundrar

Den 5 juli 2017, sju år senare, avslutas fallet. Hobby Lobby tvingas betala 3 miljoner dollar i böter och lämna ifrån sig tusentals antika föremål.

– Förlikningen slår fast att det som hänt är allvarligt och stort, säger forskaren Roberta Mazza. 

Dels, menar hon, förstörs viktiga möjligheter att förstå antika tings historia när de rycks bort från sin historiska kontext. Men än allvarligare är faran den olagliga handeln innebär för människor.

– Många av oss inom forskarvärlden försökte påtala det här i åratal utan att någon brydde sig. Vet du varför? För att det inte handlade om terrorism, ”bara” om arkeologiskt arv. IS har fått medierna att vakna, men det är inte det enda som händer. I Egypten används barn för att gräva ut gravar utan att någon bryr sig, trots att vissa av barnen skadas och dör.

 

LÄS MER: Betyder antika tempel mer än människorna? 

 

"Beklagliga misstag"

Expressen Kultur har sökt representanter för Hobby Lobby. De hänvisar till ett uttalande som slår fast att målet med att köpa kilskriftstavlorna var att bevara dem för framtiden och ge allmänhet och forskare tillgång till dem.

“Vi skulle haft mer översyn och ifrågasatt hur inköpen sköttes", säger Steve Green i uttalandet, som fortsätter: "Företaget var nytt i antikvitetsvärlden och uppskattade inte till fullo komplexiteterna i inköpsprocessen. Detta ledde till beklagliga misstag." 

Om fyra månader öppnar Washingtons nya jättemuseum. Jakob Andersson tror att de nu kommer köpa in kilskriftssamlingar på laglig väg.

– I det judeokristna medvetandet har Babylonien och Assyrien stor tyngd genom de bibliska texterna. Med tanke på deras ekonomiska resurser skulle det inte förvåna mig om de bygger upp en storstilad samling på legalt sätt. Men man får förnimmelsen av att det inte är det vetenskapliga som står i centrum, utan en berättelse. Ett åttavåningars museum dedikerat till Bibeln kommer bli ett utflyktsmål för många amerikaner. Hobby Lobby har inte försatt möjligheten att nå ut med sitt budskap, vad det budskapet än visar sig vara.

 

Iraks förlorade kulturarv

Förra veckan befriades staden Mosul från IS. Innan de förlorade kontrollen över Mosul sprängde IS den 800 år gamla Al-Nurimoskén, där ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade kalifatet för tre år sen. 


2015 förstörde IS 2000 år gamla lämningar i världsarvet ruinstaden Hatra.

 

2014 demolerade IS profeten Jonas grav i Mosul, en viktig plats för såväl muslimer som kristna.

2003 plundrades Iraks nationalmuseum i Bagdad. Över 15,000 föremål beräknas ha försvunnit vid tillfället. Ungefär hälften har återförts.

 

En expert som anlitades av Hobby Lobby inför köpet av kilskriftstavlorna skrev i ett memo att uppskattningsvis 200-500,000 antikviteter har lämnat Irak via svarta marknaden sen början av 1990-talet. 

 

Victoria Greve är journalist och medarbetare på Expressens kultursida