Trollkarl från filmen Presto. Foto: Pixar
Trollkarl från filmen Presto. Foto: Pixar

Föreställningens huvudroll

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Lindgren fortsätter debatten om journalistrollen.
Elva år efter att jag började skriva på nätet kan man fortfarande få applåder för att dra upp den malätna kaninen "på internet får alla göra sig hörda" ur hatten.
Tack vare nätet kan medborgarjournalister och vanligt folk komma till tals, och det kommer att förändra allt, sägs det. Den underförstådda föreställning vi förväntas köpa är att internet är ett rum där alla hierarkier plötsligt försvinner. Det är sällan någon granskar den här föreställningen närmare; Matthew Hindman, en amerikansk statsvetare, gjorde det i The myth of digital democracy, en bok som kom 2008 och som verkar ha passerat rätt obemärkt.
Om man studerar vad folk faktiskt gör på nätet ser man att våra älsklingsföreställningar är falska, skriver han. På nätet återskapar vi samma sociala hierarkier som vi alltid skapat utanför nätet.
Nätet koncentrerar folk ännu hårdare till ett fåtal populära röster än traditionella medier har gjort. En undersökning av 5 000 populära bloggar visade att de tio största fick 48 procent av besöken. USA:s tio största tidningar hade som jämförelse 19 procent av läsarna. När det gäller Hindmans specialområde, politisk debatt, fick en liten grupp kända bloggare fler besökare än resten av befolkningen tillsammans. Jag är beredd att slå vad om att det ser likadant ut för musik- eller modebloggar.

Bakom de tio största politiska bloggarna stod förresten inte vilka pyjamasbloggare som helst: nio hade akademisk examen, tre hade doktorerat och minst tre var professionella journalister. Säg hej till den nya eliten, förmodligen barn till den gamla eliten.
Som alltid när man tittar på en trollkarl gäller det att hålla ett öga på vad han gör med den hand vi inte förväntas se. Vi luras att prata om status, om en karikatyrbild av den framtidsrädda journalisten med handen på nyhetskranen, när vi borde prata ekonomi:
Hur ska nästa generations reportrar, författare och musiker få betalt för sitt arbete? Förutom de som är barn till den gamla eliten, menar jag. I deras fall är jag inte orolig alls.

Håkan Lindgren
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag