I "Join" får publiken lajva fram en företagskultur.
I "Join" får publiken lajva fram en företagskultur.

Föreställningen är ett socialt experiment

Publicerad

En gång, för många år sedan, arbetade jag som telefonförsäljare. Jag höll ut i två veckor. Dels på grund av att jag var en usel säljare, dels för att jag hade svårt för den sektliknande mentalitet som rådde på arbetsplatsen.

Samma känsla av påtvingad gemenskap får jag när jag iklär mig rollen som nyanställd på företaget Corpus, dit samtliga medlemmar i publiken rekryterats. Efter att ha fått tjuvlyssna på ett internmöte mellan fyra medarbetare, som peppar varandra såsom bara folk med en övertygelse kan, kastas vi omedelbart in i företagskulturen.

 

Vi får lära oss om rytmen, som styr arbetet här, vi får en introduktion i demokratiskt ledarskap och vi förväntas anamma det tankesätt som driver de lyckosamma livstidsanställda. Min naturliga instinkt är att bli sur och gå hem, men jag intalar mig själv att vi alla gör det här tillsammans, att det är dumt om det blir dålig stämning.

Teater Insites grepp på teaterkulturen har alltid varit att frångå den klassiska uppdelningen mellan scen och publik och i stället framföra sina föreställningar mitt bland åskådarna. Tillsammans med Nyxxx, en performancegrupp som låter publiken få ta en central plats i verket, har de skapat en interaktiv upplevelse byggd på en dystopisk vision om framtidens företagskultur.

Efter att ha kommit över min initiala obehagskänsla, rättar jag mig ganska snabbt i det kollektivistiska ledet. Jag svarar sanningsenligt på personlighetstestet, åtar mig uppgiften att vara gruppledare under en övning utan att tveka och märker att jag agerar som vore det en helt vanlig första dag på nya jobbet. Jag vill att de andra ska gilla mig, jag försöker att tänka på mina styrkor och svagheter. Att jag ibland känner mig obekväm handlar aldrig om bristen på vägledning.

 

Allting är mycket välregisserat och noggrant genomfört. Det handlar enbart om mig själv. Detta är lika mycket en fiktiv föreställning som ett reellt socialt experiment.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag