Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Förakt mot hbtq- personer i förorten"

Foto: Izabelle Nordfjell

Dagerlinds och Sjunnessons påstådda stöd för hbtq-personer är tunt som flor. Annika Hamrud svarar på Avpixlat-skribenternas replik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Dagerlind och Sjunnesson bemöter inte något jag skrev. Det är ett tydligt bevis på att de inte står för åsikter som passar en Prideparad.


En Prideparad ska vara inbjudande för dem som kämpar med att komma ut i en miljö där det inte är accepterat att vara homosexuell, bisexuell eller transperson. Därför är det direkt motbjudande att höra att en parad anordnas av Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson. Skribenterna uppvisar förakt såväl mot hbtq-personer som bor i miljonprogrammen som mot den rörelse som kan välkomna och stödja den som lever i en familj som inte accepterar hen fullt ut.


Deras påstådda stöd för hbtq-personer är tunt som flor. Att påstå sig att värna hbtq-flyktingar och samtidigt stödja lagstiftningen i Uganda och Ryssland är en skymf mot allt vad solidaritet heter. Ännu värre är när Sjunnesson propagerar för en film där det hävdas att afghanska muslimer utför kvinnlig könsstympning för att kvinnan ska kännas som en ung pojkes anus. Lägre i argumentation är det svårt att komma.


Skribenterna behöver heller inte oroa sig för en avsaknad av Prideparader i områden de anser de skulle behövas i. Redan tidigare i somras har Pride hållits i Bergshamra i Solna och i nästa vecka kommer ingen missa att det är Pride i hela Stockholm, inklusive Järvafältet. Det kommer heller inte att finnas ett enda frågetecken om var rörelsens solidaritet ligger – hos dem som har det svårt att leva de liv de vill. Oavsett om de kommer från en liten by i Norrland, en förort till en storstad eller har tvingats fly från ett land där det är straffbart att vara sig själv.


Annika Hamrud

kulturen@expressen.se