Foto: Izabelle NordfjellFoto: Izabelle Nordfjell
 Foto: Izabelle Nordfjell

"Förakt mot hbtq- personer i förorten"

Publicerad

Dagerlinds och Sjunnessons påstådda stöd för hbtq-personer är tunt som flor. Annika Hamrud svarar på Avpixlat-skribenternas replik.

Dagerlind och Sjunnesson bemöter inte något jag skrev. Det är ett tydligt bevis på att de inte står för åsikter som passar en Prideparad.

 

En Prideparad ska vara inbjudande för dem som kämpar med att komma ut i en miljö där det inte är accepterat att vara homosexuell, bisexuell eller transperson. Därför är det direkt motbjudande att höra att en parad anordnas av Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson. Skribenterna uppvisar förakt såväl mot hbtq-personer som bor i miljonprogrammen som mot den rörelse som kan välkomna och stödja den som lever i en familj som inte accepterar hen fullt ut.

 

Deras påstådda stöd för hbtq-personer är tunt som flor. Att påstå sig att värna hbtq-flyktingar och samtidigt stödja lagstiftningen i Uganda och Ryssland är en skymf mot allt vad solidaritet heter. Ännu värre är när Sjunnesson propagerar för en film där det hävdas att afghanska muslimer utför kvinnlig könsstympning för att kvinnan ska kännas som en ung pojkes anus. Lägre i argumentation är det svårt att komma.

 

Skribenterna behöver heller inte oroa sig för en avsaknad av Prideparader i områden de anser de skulle behövas i. Redan tidigare i somras har Pride hållits i Bergshamra i Solna och i nästa vecka kommer ingen missa att det är Pride i hela Stockholm, inklusive Järvafältet. Det kommer heller inte att finnas ett enda frågetecken om var rörelsens solidaritet ligger – hos dem som har det svårt att leva de liv de vill. Oavsett om de kommer från en liten by i Norrland, en förort till en storstad eller har tvingats fly från ett land där det är straffbart att vara sig själv.

 

Annika Hamrud

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag