Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fokus: De dominerar kulturmaktåret 2018

Varje år utser tidningen Fokus den svenska kulturens 75 mäktigaste personer, lagom till Bokmässan.

På årets lista dominerar för första gången skådespelare, artister och författare snarare än institutionschefer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Listan är framtagen av tidskriften Fokus, under medverkan av Nina van den Brink, Claes de Faire, Johanna Kronlid, Mats Holm, Felicia Bredenberg och Leon Nudel.

1.  Anna Odell

Anna Odell.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

X&Y. Det är vad det senaste året har handlat om. Det är stor konstnärlig intutition att vara så mitt i prick som Anna Odell. När #metoo brakade loss förra året, hade hon redan ägnat två år åt att dekonstrurera kulturmännens alfahanne numero uno, listans nr 23. För när hon utforskar kromosomer gör hon det ordentligt och klär av sig själv och alfahannen både könsroller och kläder. Anna Odells film, "X&Y", är efterlängtad efter succén med "Återträffen" och har valts till öppningsfilm på Stockholms Filmfestival i början av november. Inget hon gör har gått ljudlöst förbi, sedan kvällen 2009 då hon ställde sig på Västerbron och skrek ut sin konstnärliga ångest. Må hon aldrig klippa sig och skaffa ett riktigt jobb.


2. Sara Danius

Sara Danius.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hennes sommarprat citeras utantill, knytblusen har fått ett uppsving och hon skrev fint om Dylan som om det var hon personligen som delat ut ett pris. Att hon använder sin ofrivilliga ledighet efter att ha tvingats ut ur Svenska Akademien till att gästkurera på Moderna museet säger en del om hennes kapacitet. Hon må ha förlorat sin maktposition i den mest omsusade av svenska kulturinstitutioner, men hon har kvar sin mäktiga personlighet.


3. Felix Herngren

Felix Herngren.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Får en drömskjuts för sitt produktionsbolag FLX när Netflix ger honom i uppdrag att producera kanalens första svenska originalserie. Det var väl den typen av framgångsrikt kulturellt kapital (och ett stänk av Solsidan) som Moderaterna ville åt när de gav honom i uppdrag att göra deras valfilm.


4. Martin "Max Martin" Sandberg

Max Martin.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

När Max Martin tog emot amerinanska låtskrivarsällskapet pris till Årets låtskrivare i Los Angeles i våras (med låtar till bland andra Justin Timberlake och Ariana Grande) så var det elfte (!) året i rad. Baby one more time! Och i antal listettor nosar han beatlarna i hasorna. I Storbritannien planeras en musikal, med manus av David West Read, baserad på hans låtar, Mamma Mia-style.


5. Zara Larsson

Zara Larsson.
Foto: ACCURSIO LOTA / SPLASHNEWS.COM / ACCURSIO LOTA / SPLASHNEWS.COM/I SPLASH NEWS

Sveriges enda superstjärna med Beyonceglans. Med över 5,1 miljoner följare på Instagram och ett av Sverige största Twitterkonton eldar hon på den feministiska kampen och är inte feg för att veva mot USA:s president Donald Trump. Jobbar nu med en ny skiva efter 1,5 års frånvaro. Oddsen för succé är låga.


6. Henrik Dorsin

Henrik Dorsin.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

I våras sjöng och dansade han fram åtta olika karaktärer (med olika dialekter) på scen i en musikal. Han har skrivit operalibretto till "Glada änkan" och dessutom själv framfört det på operascenen. Och nästa år spelar han Sickan i Tomas Alfredsons nyinspelning av Jönsonligan. Finns det något denne komiker inte kan göra? Gör det det så skickar han säkert bara fram sonen Frank i stället (Bonusfamiljen och Lasse-Maja).


7. Jonas Gardell

Jonas Gardell.
Foto: STELLAN HERNER / NORSTEDTS

Till sist börjar man skratta åt Gardells lite tjatiga upprepande humor, och det är då han slår till. Med allvaret. Det är få som skriver riktigt storslagna romaner. Men dit har Gardells författarskap utvecklats. Och det bästa är att hans purfärska roman "Till den villkorslösa kärleken" handlar om hans härliga, envist egensinniga och frihetslängtande mamma. Man glömmer nästan bort att hans folkkära uppväxtskildring "En komikers uppväxt" håller på att filmas, av regissören Rojda Sekersöz, med Johan Rheborg i huvudrollen.


8. Robyn

Robyn.
Foto: GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK / GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Åtta år efter senaste skivsläppet fick popdrottningens nya singel fans och recensenter att börja gråta i somras. Av lycka. Igenkänning. Vad händer? Ett nytt album kommer den 26 oktober. Enligt stjärnan egna ord ”en väldigt personlig skiva”. Robyn har fortfarande hela musiksveriges ögon och öron tätt intill sitt hjärta. 


9. Eirik Stubø

Eirik Stubø
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det krävdes ett underbarn från Norge för att förstå sprängkraften i en särskild Bergmanfestival på teaterns nationalarena Dramaten. Samtidigt har han skapat en kreativ lekstuga för sina egna egensinniga verk och ovärderliga kontakter. Framöver väntar prövningens tid, när Dramaten ska klara sig utan sitt hus.


10. Lars Norén

Lars Norén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det är lysande gestaltning att sätta upp en trilogi om åldrandet i fel ordning. Dessutom på olika platser. Som om han råkat tappa pjäserna lite här och var och sedan glömt var. Andra delen i "Höst och vinter"-trilogin spelades i våras på Stadsteatern, första delen kommer på Dramaten i vår och tredje delen har hamnat i Paris.


11. Matilda Gustafsson (et al.)

Matilda Gustavsson.
Foto: EVELINA CARBORN

DN-journalisten lyckades med en enda artikel och de aderton anonyma och namngivna kvinnorna (däribland nummer 18) allvarligt skadskjuta en av världens tiotaggare, Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.


12. Ali Abbasi

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oscarsnominerad för sin andra långfilm, Gräns (baserad på novell av listans nummer 19). Hyllad i Cannes. Liksom Bergman 1957 smider Abbasi medan järnet är stekhett och kör vidare med en mini-tv-serie för SVT om den kontroversielle konstnären Lars Vilks.


13. Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri
Foto: PIERRE BJÖRK / ALBERT BONNIERS

Alla tycks vilja ha in den bildsköne och geniale språkvirtuosen Hassen Khemiri i Svenska Akademien. Huruvida Khemiri själv är intresserad är oklart. Khemiri ger uttryck för en stark frihetslängtan. Verkar inte vara typen som vill binda sig. Hans nya roman ”Pappaklausulen”, där han till och med erkänner att han vill fly från sin roll som pappa, fick recensenter och läsare att tappa andan av beundran.


14. Cissi Wallin

Cissi Wallin.
Foto: LISA MATTISSON

Med ett inlägg på Instagram om ett upplevt övergrepp startade hon det magiska #metoo-året då kvinnor vittnade öppet om sexism och trakasserier som de tvingats utstå i sina liv. Följderna ser vi än, även i den här listan. Och hon själv står åtalad för grovt förtal.


15. Ulf Lundell

Ulf Lundell
Foto: IBL

Inte sedan debuten med Jack för 42 år sedan har en Lundell-bok fått lika goda recensioner som årets ”Vardagar”. Energin och spännvidden i språket grep tag i både dem som övergett barden från Kivik, och gav honom nya läsare. Lundells samtidsbetraktelser blev referenspunkt också på ledarsidor och i valrörelsen.


16. Lars Lerin

Lars Lerin
Foto: IBL

Ingen svensk konstnär har ett sådant genomslag. Senaste utställningen, på Liljevalchs, är ett konstnärligt lyft där han lämnar det lite söta för något som är djärvt och farligt. 


17. Peter Possne

Peter Possne.
Foto: JAN DÜSING

Det är inget snack om vilken region som dominerar europeisk film. Den regionala filmfonden på Sveriges ena sida ligger bakom hela tre nomineringar till Oscar i år. Nummer 12 och 19 är inblandade i den svenska filmen, de andra är från Norge och Turkiet. 


18. Martina Montelius

Foto: FOAD BAGHLANIAN / FOAD BAGHLANIAN

En av de "ledamöters döttrar" som, enligt ett pressmeddelande från listans nummer 2, utsatts för "oönskad intimitet" av kulturprofilen, och en av de aderton som med hjälp av nummer 11 fick kulturprofilen på fall och hela Svenska Akademien i gungning. En egensinnig och sympatiskt dramatisk teaterchef, ungefär som pjäserna, egen och andras, som hon sätter upp på gamla fina Teater Brunnsgatan Fyra.


19. John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist.
Foto: MIA AJVIDE / ORDFRONT

Det är obegripligt att ingen filmat "Hanteringen av odöda" än. Eller "Människohamn". Ska det  behöva ta tio år mellan varje film när texterna så tydligt inspirerar till mästerverk?  Den originella novellen "Gräns", som skräckmästaren tillsammans med nr 12 och nr 62 anpassat till manus, prisades i Cannes och utsågs häromveckan Sveriges Oscarsbidrag.


20. Karin Alfredsson

Karin Alfredsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

När Aftonbladets kvinnor i vintras försökte ge ut ett dokument om sexism på redaktionen så stoppades det. Men för 40 år sedan var det fritt fram på samma redaktion. Tillsammans med Anette Kullenberg och Inger Ramqvist ger Karin Alfredsson på nytt ut 1978 års dokument, som inte visste att det var #metoo. Dessutom har hon gjort en dokumentär om Aftonbladets redaktion vid den tiden, med den talande titeln "Sex, sprit och solidaritet".


21. Jan Guillou. Fortsätter att blanda och ge. Får numera mer beröm för böckerna än förr, medan krönikorna i Aftonbladet lämnar allt fler undrande. Guillou har definitivt förlorat slaget om vem som säljer mest till sin forne vän Leif GW Persson, men håller sin fana högt. Åttonde boken i romansviten om 1900-talet ”De som dödar drömmar sover aldrig” fick lysande recensioner. Han har ännu en stor och lojal beundrarskara som väntar med sina egna åsikter i många samhällsfrågor till de läst vad IB-affärens legendariske avslöjare tycker.


22. Malena Ernman.

Malena Ernman.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

När skolterminen började satt Greta Thunberg på marken utanför riksdagshuset och skolstrejkade för klimatets skull. Mamma Malena Ernman har slutat flyga till världens operascener och under våren gav hela familjen ut en bok om hur vår ohållbara livsstil riskerar att få allt att krascha. En liten familj som gör stora saker. Operasångerskan vidgar sin scen, på hemmaplan. Och Greta bjöds in till klimatmöte med Arnold Schwarzenegger.


23. Mikael Persbrandt. 20 år som Gunvald Larsson stoppar inte kvinnornas favoritbuse från att då och då återuppfinna sig själv. I höst klär han av sig sin hela sin machoidentitet i årets sannolikt jobbigaste käftsmäll till film (om vi känner listans nummer 1 rätt).


24. Jenny Hermanson. Spotifys Nordenchef. Allt handlar om resultat för denna energiska företagsledare som 2018 kom tvåa på Ledarnas lista ”Framtidens kvinnliga ledare”. Spotifys roll i svenskt kulturliv blir större för varje år. Som kvinna i en mansdominerad miljö har Hermansson uppmärksammats för sitt jämställdhetsarbete, liksom branschkollegan nummer 69.


25. Robert Weil. Mecenat, finansman. Han är nog Sveriges största kulturmecenat. Genom sitt investmentbolag Proventus äger han det privata museet Magasin III i Frihamnen (med tillhörande konstsamling), en nyöppnad filial i hippa Jaffa i Israel och Accelerator på Stockholms universitet. Aktuell med den kritikerrosade, enligt morgontidningarna, operan ”Syskonen i Mantua”. Ett extra plus i kanten för att han ofta svingar mot finanseliten på debattplats om samhällsansvar.


26. Dritëro Kasapi. Ny i sin roll på den i särklass största ekonomiska makthavaren inom scenkonsten, med 270 miljoner kronor i budgeten, för dramatikerna sett till pjäsbeställningar. Bara Kungliga operan har mer med nära en halv miljard. Har varit Anna Takanens högra hand på Stockholms Stadsteater, och är en inflytelserik regissör. Bildar ett riktigt powerpar med listans nummer 27.


27. Rani Kasapi. Arbetar för kulturministern med ansvar för scenfrågor och var tidigare aktiv i Botkyrka för att få kultur på agendan i kommunen. Får saker att hända. Kan snart bli av med sin post, men verkar bra på att återuppfinna sig.


28. Alicia Vikander. Alicia Vikanders roll som den nya Angelina Jolie föll platt, trots de självgenomförda stunterna. Men hon lyckades göra tittarna oeniga om vem som är mest Lara Croft: Den mjuka, komplexa svenska Oscarvinnaren, eller den tuffa översexualiserade amerikanska Oscarsvinnaren. Nu hoppas vi på en uppföljare?


29. Ruben Östlund.

Ruben Östlund.
Foto: YANN COATSALIOU/AFP / TT NYHETSBYRÅN

Ingen Oscar för »The square«, men väl en Guldpalm och en stämningsansökan från den argentinska konstnär vars namn han satte på sitt kvasikonstverk »Rutan« i denna oförglömliga film. Fattas bara att han lyckas ruta in Kungsportsplatsen också och flytta ryttarskulpturen med Karl IX till ny ruta.


30. Susanna Pettersson. Överintendent. Hon lämnar ett välskött nationalmuseum bakom sig i Helsingfors när hon landar bland de svenska konstklenoderna. Om ett par veckor inviger hon det nyrenoverade och ljusa Nationalmuseum vid Strömkajen i Stockholm som kan må bra av hennes utlovat lustfyllda touch.


31. Kerstin Ekman. Det borde vara definitionen på integritet: Att vägra accepera ett beviljat utträde år 2018 från en institution som man klev av redan 1989. Det senaste året har gett henne ett uppsving som förnuftets röst, den som lämnade akademien i protest. I tid. Definitionen på tajming borde vara boken "Gubbas hage" där hon  hon delar med sig av sina visdomar om livet och naturen - och Akademien.


32. Lena Andersson. Vem annars skulle komma på idén att skriva en roman om folkhemmet, "Sveas son" och inte ens låtsas att det handlade om något annat? Boken landade mjukt i valrörelsetider, men verkar inte slå an riktigt som böckerna om den kärlekskranka Ester Nilsson, redan rekvisita på de litteraturvetenskapliga institutionerna. Med en krass blick på tingen och ordningen, lika idéstyrd som de sylvassa krönikorna, och en hårt ansad dialog är hennes böcker dessutom perfekta för scenen, som hos nummer 20 tidigare i år.  


33. Jonas Tellander. Vd Storytel. Om romanerna har blivit kortare och enklare under året kan denne ljudboksentreprenör sannolikt ha ett finger med i spelet. Förlagsbranschen är missnöjda med avtalen med Storytel, som de säger favoriserar Bonniers. Tellander, som hellre använder ord som ”revshare” än ”bokläsning” säger att det lätt blir så när man förändrar en ”affärsmodell som sett likadan ut i hundra år.”


34. Emma Knyckare. Komiker, Initiativtagare till Statement. Ett twitterinlägg tog henne ända in i  New York Times guide över sommarens viktiga händelser. Det som började som ett skämt blev en festival bara för kvinnor. Helt utan incidenter, konstaterade arrangören efteråt.


35. Pewdiepie.

Pewdiepie.
Foto: JAMES SHAW/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Youtuber. Det är helt obegripligt för de flesta av oss. Hur en kille som kommenterar dataspel kan få över 60 miljoner prenumeranter. Men det funkar. Fortfarande. För att de som fattar det älskar det. Och kanske för att han, med stigande ålder, rört sig bort från de rena spelkommentarerna och breddat sina videor. 


36. Casten Almqvist. VD Bonnier Broadcast. Lyckas hans storplan så tar hans Tv4 och Cmore under nästa år upp kampen mot Facebook, Youtube, Netflix och Amazon, snarare än SVT och TV3, via Telias nät i Sverige och Finland. 


37. Elisabeth Åsbrink. Författare. Hon har blivit den skarpa rösten i samhällsdebatten om för yttrandefrihet och mot antisemitism, även sedan hon lämnade Svenska Pen tidigare i år. Alltid med det långa historiska perspektivet klart för sig i huvudet (och i sina böcker). Nyligen kom "Orden som formade Sverige" om den svenska självbilden.


38. Martin Walfisz. Dataspelsinvesterare, Nordisk Film Games. Gamingvärldens pojke med guldbyxor är på shoppingrunda efter företag som utvecklar dataspel för de inbitna spelarna. Nyligen drog han upp sisådär en miljard och köpte hela Avalanche Studios, av bland andra listans nummer 16:s andra hälft Linus Blomberg. Får vi hoppas på massive entertainment?


39. Iris Müller-Westerman. Chef för Moderna museet Malmö. I höst öppnar Guggenheim i New York en spektakulär utställning med den svenska modernisten Hilma af Klint. Uställningen gjordes av Iris Müller-Westerman 2013 då hon var intendent på Moderna Museet i Stockholm. Den blev en världshit och har turnerat runt Europa sedan dess. Idoga rykten vill nu ha Müller-Westerman tillbaka från Moderna i Malmö till Stockholm.


40. Jonas Holmberg.

Jonas Holmberg.
Foto: GÖTEBORGS FILMFESTIVAL

Konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Kalmarbördige Holmberg har under fyra år sett till att landets största filmfestival är den självklara träffpunkten i branschen vintertid och en kulturell och intellektuell oas och inspirationskälla. Att Holmberg dessutom är en läsvärd filmkritiker underminerar knappast hans position.  


41. Ann-Sofie Noring. Vice museichef Moderna museet i Stockholm. Oavsett vem som varierar på posten som Moderna museets överintendent så står vice museichef Ann-Sofi Noring stadigt kvar och kurerar med hela handen. Sitter dessutom i styrelsen för både Konstnärsnämnden och Bildkonstnärsfonden. 


42. Anders Olsson. När hans omtyckta företrädare (nummer 2 på vår lista) klev av tog den fram till dess anonyme Anders Olsson över. Han fick träffa kungen när det stormade som värst, och var så upprymd över att ha beviljats audiens att han råkade säga att kungen stod bakom rockaden att offra Sara Danius för att bli av med Katarina Frostenson. Kungen förnekade, men att i det läget också offra Olsson hade förstås inte Akademien råd med. Har steg för steg sedan dess återvunnit en del förtroende.


43. Pontus Stenshäll. Konstnärlig ledare, Göteborgs stadsteater. Hela året var bra för teaterpubliken i Göteborg, som på Statsteatern vid Götaplatsen kunde ta del av ett lika varierat som kvalificerat, brett och originellt utbud. De stora ögonblicken var många. Fokus tyckte särskilt mycket om den vemodigt vackra Karl Gerhard, och, ännu mer,  den avskalade sceniska briljansen i Underkastelse. Stenshälls konsekvent modiga konstnärliga ledarskap har i sanning vitaliserat teaterlivet i Sveriges andra stad i.


44. Masse, Salla och Chepe Salazar Campo. Med rötterna i Latin Kings storhetsdagar driver bröderna det största hiphopförlaget, Redline Records i Norsborg i Stockholm, med artister som Ison & Fille, Linda Pira, Stor och Dani M. 


45. Eva Swartz Grimaldi. Hon är något av ett gyllene snitt mellan förlagsbransch och näringsliv, lika väl sedd i båda, från styrelsen vakar hon över såväl böckernas som musikens värld och höll i klubban även i årets Kristallenjury (som bland annat prisade listans nummer 8). I höst slår hon ett slag för det lågmälda och begåvade samtal genom att para ihop programledaren Eric Schüldt med inbjudna gäster som får välja sina klassiska musikstycken. Under premiären på Örebro Konserthus stod listans nummer 34 för musikvalet.


46. Patrick Söderlund. Det är få som säger upp sig från jobbet och lämnar mastodontvarumärken som Fifa, Star Wars, Sims och Battlefield bakom sig. I fem år har han varit chef för EA Sports och drivit spelutvecklingen globalt. Men konsollerna är inte vad de varit och i augusti klev spelgeniet ut genom dörren. Nu har han slagit sig ihop med Wallenbergarna och ger sig in i vår tids hetaste bransch, AI.


47. Nathalie Djurberg. Det går inte att se hennes jätteutställning (på Moderna museet i somras) med leranimationer fyllda av ångest, snygga fåglar och plågade kroppar utan att bli berörd. Nathalie Djurberg sammanhållna värld är en av svensk konsts mest originella.  

48. Marie-Louise Ekman.

Marie-Louise Ekman.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alla som sett dem tillsammans beskriver hur de liksom satt ihop. Liksom Joan Didion och många andra konstnärer före dem så skrev hon sig ur den svåra krisen efter maken Gösta Ekmans död. Det blev till sist en vacker och generös bok, om Göstas svåra första tid på sjukhus, om kärlek och om det viktiga lilla livet i gemenskap.

49. Yvonne Hirdman. Professor emeritus i historia. Det har gått 30 år sedan alla feministers morsa förde fram genusbegreppet i Sverige, i samband med Maktutredningen. I år har hon mest bannor till fjärdegenerationsfeminister som hen-nar och gör bröstförstoringar, men inte fattar att #metoo borde vara #wetoo.


50. Madeleine Ekman. Guldbaggebelönad producent som 2018 blev långfilmskonsulent på Filminstitutet, vilket betyder att hennes gillande är en förutsättning för den som tänker sig att göra en film och få stödpengar. Hon är proffsig, strategisk och har branscherfarenhet som få. De första ansökningarna har redan landat på hennes nya skrivbord.


51. Jacob De Geer. En doldis och nykomling i sammanhanget. Son till bankiren och konstsamlaren Gerard de Geer. Tillsammans råddar de den londonbaserade och hajpade VR-studion Acute Art, ”ett laboratorium som utforskar dialogen mellan teknologi och konst genom att producera nya digitala konstverk”. Ett givet nästa karriärsteg för Moderna Museets Daniel Birnbaum som i år tar plats som konstnärlig chef. Att Marina Abramovic vill gå i bräschen med VR-verket ”rising” tillsammans med De Geer kryddar hans varumärke.


52. Arvida Byström. Konstnär som utmanat könsnormer med det moderna fotografiet i sociala medier. Har i år tagit sina verk AFK (till det fysiska mötet) med soloutställningen "Cherry Picking" och lanserat en bok med censurerade instagrambilder. Regisserade nyligen en video för sneakersjätten Adidas med de coolaste svenska kvinnliga kreatörerna.


53. Åsa Selling. Hennes jobb är att göra Storytel på Bonniervis med bästsäljande författare som Emma Hamberg och Viveca Sten. Det knakar redan i fogarna mellan det nya och det anrika förlagshuset på Sveavägen som fruktar en förflackning av orden.


54. Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru.
Foto: KHIM EFRAIMSSON / NORSTEDTS

Att denne relativa yngling redan har samlat ihop till en best of-samling säger en del om den kvalitet han hållit ända från början. Han svingar sig mellan poesi, science fiction och pappalängtan med samma lätthet.


55. Naima Chahboun. Hur kan en poet vara mäktig anno domini 2018? Är det för att hon vunnit SM i Poetry slam för femton år sedan? Är det för att hon doktorerar i Statsvetenskap? Eller är det för att hon är ordförande i en av Kulturrådets arbetsgrupper och representerar den tyngsta ekonomiska bidragsgivaren i svenskt kulturliv, med över två miljarder? Gräv djupt efter svaren eller döms för evigt till "okunskapens arkeologi".


56. Peter Gustafsson. Som filmkonsulent hjälpte "Piodor" fram bland andra den egensinniga regissören Jesper Ganslandt, vilket slutade i Oscarsnominering. I sin nuvarande roll som producent har han uppbart samma näsa för udda filmprojekt. Med nr 12:s film baserat på 19:s novell blev det Oscarsnominering igen.


57. Jan Broman & Per Broman. Bröderna tar svenskt foto utomlands när det Fotografiska efter åtta extremt framgångsrika år öppnar filialer  i New York och London. Det de själva valt ut vill säga.


58. Pontus Bonnier. Är man god för 1,3 miljarder kronor, basar över Bonniers konsthall och en av Sveriges största konstsamlare är platsen på listan självskriven. Lägg därtill hedersledamot i Konstakademien och vårt lands representant i International Friends of MoMA och Tate. Filantropin och stora donationer till Moderna museet sänker inte heller aktiekursen.


59. Anna Pettersson.

Foto: JULIA DANSARIE

Som alla goda konstnärer tolkar hon inte bara klassikerna, hon vränger husgudarna ut och in. Det hjälper inte att de fyller jämnt. I år tröttnade Anna Pettersson på alla hyllningarna till geniet Bergman och ordnade en egen feministisk Bergmanfestival, på Strindbergs scen. Uppslängda på obduktionsbordet får både Bergman och Strindberg nytt liv.


60. Camilla Ahlgren. Netflix storsatsar när de testar marknaden för svenska originalserier. Camilla Ahlgren blir först ut att skriva manuset utifrån Malin Persson Giolitos roman "Störst av allt", till listans nummer 3 som producerar.


61. Maja Lundgren.

Maja Lundgren.

Föregrep #metoo-debatten med sin bok "Myggor och tigrar" som hängde ut kulturmän. Vi får hoppas att hon inte är synsk nu när hon är aktuell med en sciencefictionroman som utspelar sig efter ett fjärde världskrig.


62. Isabella Eklöf. Regissör och författare. Står tillsammans med listans nummer 1 för en av höstens förväntade skandaler på bioduken med våldtäktsdramat "Holiday". Dessutom väntar hon tillsammans med nummer 56 och nummer 19 på besked om det blir någon Oscarsgalan för nummer 12:s  film "Gräns", som de tre har skrivit manus till.


63. Sara Sandström och Stefan Andersson. Sveriges mest framgångsrika gallerister driver galleri Andersson/Sandström i Stockholm och Umeå och firar tjugo år, med både svenska och internationella toppnamn i stallet. 


64. Sebastian Knutsson. Candy Crush-miljardären använder sina pengar till att tillsammans med de andra grundarna av King investera i nystartade medie- och spelföretag, som sportsändningar i sociala medier. Familjen Knutssons entreprenöriella ådra pulserar än, från föräldrarnas Gul & Blå, över systerns Filippa K till hans eget Sweet Capital.


65. Cedwin Sandanam. Körledare. Med karisma leder han sin Tensta Gospel Choir på allsångsscener, Kungliga operan, i Melodifestivalen och i kyrkor över hela landet. Nu är siktet inställt på USA för kören som fostrat stjärnor som Sabina Ddumba, Lykke Li, Kristin Amparo, Linda Pira, Mapei och Zhala.


66. Margaux Dietz.

Margaux Dietz (med Expressens Mattias Knutson).
Foto: LISA MATTISSON EXP

"Årets profil" i sociala medier slog igenom när hon filmade sin egen förlossning. Hon har sedan dess vuxit till att bli en av Sveriges största bloggare och Youtubers med hundratusentals följare varje dag. Under våren har vi sett samtliga partiledare passera Margauxs ”Partitempen” på den egna Youtube-kanalen i jakten på förstagångsväljare.


67. Elisabet Widlund. VD Musikförläggarna, Musiksverige. När vittnesmålen från artister om sexism och övergrepp började komma var hon en av de första att medge att branschen har "väldigt stora problem" och blev central i rörelsen kring #metoo och musikbranschens hantering av detta. Hon kallade omedelbart till krismöte och såg till att det dittills ganska ljumma jämställdhetsarbetet blev nummer ett på allas listor.


68. Ardalan Esmaili.

Ardalan Esmaili.

Har redan en diger meritlista från scenen med roller bland annat i pjäsen "Ungefär lika med" av listans nr 13 och dansteater på Folkteatern i Göteborg. Dessutom bioaktuell i svenskdanska "Charmören" (av Milad Alami) och i dansksvenska C More-serien "Gråzon". Det viskas att den unge skådespelare har momentum.


69. Anna Croneman. Efter att ha producerat kritikerrosade tv-dramer som "Kronprinsessan", "Drotttningoffret" och "Coacherna" skaffade sig Ångefödda Croneman ansenlig beslutsmakt när hon blev  programchef för drama och film på SVT. Hon bestämmer vad för sorts dramer vi får se i rutan, helt enkelt. Och vem som får göra dem.


70. Berit Gullberg. Förläggare, Colombine Teaterförlag. 20 år som teaterförläggare gör Berit Gullberg till en inte obetydlig maktfaktor gällande vad som spelas på landets scener. Med över 300 dramatiker, översättare och tonsättare i sitt stall är Colombine en av Skandinaviens ledande teateragenturer. Gullberg är också en minglare av Guds nåde. Många är det som har besökt Gaffelgränd för ett vår- eller höstmingel i syfte att  knyta nya kontakter i branschen.


71. Ludwig Göranssson. Kompositör. Linköpingssonen "Ludovin" flyttade till Hollywood för tio år sedan och har sedan dess skrivit musik till filmer och tv-serier som "Creed", "Black Panther", "New Girl" och "Fruitvale Station". I år vann han en amerikansk grammy för sin låt "Redbone" tillsammans med rapparen Childish Gambino. Toppat av en listetta.


72. Astri von Arbin Ahlander. Grundare Ahlander Agency. När Pan MacMillan i Storbritannien i våras blev tolfte utländska förlag att köpa Mattias Edwardssons spänningsroman "En helt vanlig familj" bekräftade hon sin position som den nya stjärnan bland landets fristående författaragenturer.


73. Theodor Dalenson. Konstsamlare. Har samlat konst i tjugo år och har verk av samtida mästare som Frank Stella, Andy Warhol och från senare år Jeff Koons och Antony Gormley. Han sitter i Salomon R Guggenheim-stiftelsen i New York (board of Trustees) och i styrelsen för Moderna museets amerikanska vänner.


74. Ingemar Persson. Chef för SVT-dokumentär. Hos SFI står han listad som ansvarig utgivare, producent, samproducent och projektledare till över 100 dokumentärfilmer sedan 2001. Dokumentär-redaktionen på SVT har i stort sett monopol på att göra dokumentärer. Och till skillnad från konsulenterna på SFI sitter de länge.


75. Marika Wachtmeister. Grevinna. Varje år sedan 1987 bjuder hon in till en skulpturutställning i sin slottspark Wanås. Att hon blandar nyetablerade konstnärer med världsnamn har gjort evenemangen till viktiga kontaktytor. Genom åren har hon byggt upp en ansenlig skulpturpark som håller öppet för allmänheten.


Här kan du läsa listan hos tidskriften Fokus.


Listan är framtagen av tidskriften Fokus, under medverkan av Nina van den Brink, Claes de Faire, Johanna Kronlid, Mats Holm, Felicia Bredenberg och Leon Nudel.