GOLVAD. Det är inte så lätt att passa lillasyster.GOLVAD. Det är inte så lätt att passa lillasyster.
GOLVAD. Det är inte så lätt att passa lillasyster.
Ulf Nilsson.Ulf Nilsson.

Ulf Nilsson.

Ur "Lilla syster Kanin".Ur "Lilla syster Kanin".

Ur "Lilla syster Kanin".

Fnissigt lycklig över "Min lilla syster kanin"

Publicerad

Hanna Nordenhök ser Dockteatern Tittuts nytolkning av klassikern "Min lilla syster Kanin".

En kaninhåla som går att vända ut och in, släktporträtt på väggen som får liv och suger och smackar på de långa kaninöronen, tjafsiga rävar med överdimensionerade svansar, en bajsig kaninbebisblöja – i Dockteatern Tittuts version av Ulf Nilssons och Eva Erikssons bok gör varje detalj helheten.Så fyller också teatern 40 år med en nytolkning av samma pjäs de gjorde succé med då de startade. Kombinationen av ett bra manus och Sigyn Stenqvists finurliga scenrum vars dova, naturnära färger – liksom de sympatiskt lite baktunga kaninfigurerna – låtit sig influeras bara precis lagom av Eva Erikssons illustrationer, lovar gott redan från början.

Oförminskad uppmärksamhet

Barn älskar ju att känna igen sig i böckerna som de har läst om och om igen, men något måste också till för att göra överflyttningen mellan formspråk motiverad. Jag tolkar min egen och barnens oförminskade uppmärksamhet i publiken runt mig under föreställningens knappa 40 minuter som att det är precis vad som sker.

Man blir fnissigt lycklig

Dockskådespelarna Stina Gunnarsson och Malin From har en perfekt känsla både för att skapa laddning i spelet mellan sig och i precis rätt ögonblick rikta sig utåt mot barnen och hörsamma och använda deras gensvar. Man blir fnissigt lycklig av Froms gestaltning av Lisa Kjellgrens dockversion av lillasyster Kanin, som ska passas av sin snälle och lite koleriske storebror, spelad av Gunnarsson.

Lillasysterligt besvärlig men lätt att göra glad med storebrorspussar liknar hon sin litterära förebild på pricken. Det finns något smittande över denna kaninbebis, beslutsam och bestämd och levnadsglad på bebisars självklara vis.

Liksom över Gunnarssons studsiga och nerviga brorsa, på helspänn inför det stora ansvaret att vara lillasystervakt och samtidigt, på stora barns vis, ständigt konfys inför det mindre barnets liksom redan främmande bebisaktighet. En fin och medryckande föreställning, med andra ord.

 

Hanna Nordenhök är kritiker på Expressens kultursida.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Hanna Nordenhök
Hanna Nordenhök
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag