Johannes Klenell. Foto: Cornelia Nordström
Johannes Klenell. Foto: Cornelia Nordström

Flumskolan får IG

Publicerad

Therese Bohman om kulturpodden som mobbar.

Det senaste avsnittet av podcasten "Flumskolan" - som görs av Galago i samarbete med Aftonbladet Kultur - handlar om den före detta genusdebattören Pär Ströms egenutgivna bok "Perukklubben".

I en och en halv timme skrattar programledare och studierektor Johannes Klenell med panel åt Ström och hans bok. Efter några klipp där Pär Ström yttrar sådant som det är underförstått att ingen vettig människa kan instämma i, refererar Klenell ett gammalt bråk han haft med Ström: en gång kallade Klenell Pär Ström för ett rötet pisshuvud. Man skrattar åt det. Ström tog illa vid sig och bloggade om saken. Man skrattar åt hans blogginlägg.

Sedan går man obegripligt omsorgsfullt igenom hans bok. Helt sinnessjukt återkommer som beskrivning av den. Johannes Klenell tar ledande frågor till en ny nivå när allt han yttrar är en variant av "Hur dumt är inte det här?". Man avslutar med att slå fast att ingen bör läsa boken.

Och "Flumskolan" kan nog vara helt lugna: inte många kommer att läsa den. Den är en 362 sidor lång djurfabel som inte kommer att ha något inflytande på samhällsdebatten.

 

Att lägga 90 minuter på att riktigt gnugga in hur oerhört dum boken blir därför bisarrt. Som litteraturkritik är det undermåligt, som försök till underhållning är det bara obehagligt. Snarare är det en studie i mänsklighetens absolut sämsta mekanismer: Man behöver inte hålla med Ström om ett enda ord för att reagera mot att det som försiggår i "Flumskolan" på alla sätt liknar mobbning. Som dessutom sanktioneras av en stor tidning - i samarbete med Aftonbladet har "Flumskolan" en spridning som vida överskrider Pär Ströms.

Innan höstens riksdagsval tänkte jag att "Flumskolan", vars upplägg oftast består av att vänsterdebattörer gör sig lustiga över böcker med en högeragenda, åtminstone slogs ur ett politiskt underläge. Nu gör de inte ens det längre, utan ur en dubbel maktposition, som man tycks helt oförmögen att se.

Lustigt nog gör Johannes Klenell själv en poäng av sin förmåga till maktanalys i avsnittets början.

Tyvärr, studierektorn. Underkänt.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Therese Bohman
Therese Bohman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag