Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Floskelfrossa på Östersjöfestivalen

Valery Gergiev.Foto: Sigi Tischler / AP KEYSTONE
<p>Putin-kramaren.</p>Foto: Dmitry Lovetsky / AP TT / NTB SCANPIX
Michael Tydén:Foto: Johan Adelgren

Lars Sjöberg stör sig på Östersjöfestivalens Skagenröra av skitsnack.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Musik, Miljö, Ledarskap. För denna treenighet av usel retorik står Östersjöfestivalen, där öppningskvällen kunde uppvisa fler utrotningsskyddade grodor att miljökravet synes väl tillgodosett. Festivalöverhuvud Michael Tydén: "Musiken skall vara visselblåsare åt miljön!" - vad sägs om den? Vet han vad ordet visselblåsare innebär? Har musik någonsin ingått i den allmänna nedlortningen för att plötsligt byta sida och börja blåsa vissla?

Och så Skagenröran på Berwaldhallens andra våning, inmundigad till ackompanjemang av oräkneliga floskler från festivalansvariga och sponsorer strax intill.

Visserligen var den läcker nog att motivera det svindlande priset av 140 kronor. Men känner ni räkans öde? Trålas i ett alltmer oljebesmittat hav, kokas, frysas, transporteras med båt och bil till Litauen eller Nordafrika, skalas med maskin, återfrysas, förpackas, återsändas (i vilken ordning det nu skett), tinas och serveras.

Lägg därtill Putin-apologeten Valery Gergievs medverkan, och både Miljö och Ledarskap vittrar ner till intet. Musik och Hyckleri återstår.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.