Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fjärilseffekten

"Psalm 132: Momento, Domine".

Nils Forsberg häpnar över Damien Hirsts dyra konstverk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST

DAMIEN HIRST

The psalms

McCabe Fine Art, Stockholm

Till 22/10

1,7 miljoner kronor. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett ett så dyrt konstverk till salu på ett galleri i Stockholm. På McCabe Fine Arts hänger ett trettiotal.

Det är Damien Hirst som sent omsider får sin första separatutställning i Sverige, ett antal verk ur Psalmserien från 2008, som består av fjärilsvingar fastlimmade på målad duk. Det enda som är intressant med dem är att de är så dyra och att dessutom det nu tydligen anses finnas potentiella köpare till dem även i Sverige.

 

Vi är rätt många som länge tänkt att snart kraschar konstmarknaden, nu går det inte längre, men det bara fortsätter. Samma sak gäller för andra investeringsobjekt, som gamla bilar. Lyxkonsumtionens stratosfäriska skikt berörs inte av futtigheter som finanskriser.

Det är svårt att förstå i dag, men i slutet av 1990-talet hade Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas och de andra i vad som kom att kallas YBA, Young British Artists, en coolfaktor lika stor som Blair, Blur och Brett Anderson. "Be here now" hette Oasis tredje album, det var uselt men titeln sammanfattade rakt av den självklara samtidsnärvaro som gett rörelsen energi.

 

Cool Britannia dog politiskt med Irakkriget, kulturellt till följd av bristande fokus hos kreatörerna och en samtid som gick vidare till annat. Damien Hirst massproducerar verk för hedgefondförvaltare världen över men konstnärligt var det länge sedan han gjorde något avtryck.

Fjärilscollagen på Östermalmsgalleriet avslöjar att en viss sorts globaliserad hyperkapitalism spritt sig även till Sverige. Vilken sorts effekt det får återstår att se, men om stormen kommer kan den bli hård.