Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finurligt för fingrar

Två hål ökar spänningen med läsningen.Foto: Ill: Emma Virke

Karin Olsson har barnsligt roligt med en pekbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PEKBOK

Emma Virke

Toto tittut

Lilla Piratförlaget

Ålder 0 +

Hela familjen har den senaste veckan slitit "Toto tittut" ur varandras händer: "Nu är det min tur!" Det är en pekbok med hål på varje sida. På ena sidan sticker man in pekfingret och långfingret så att de blir ben på pojken som gungar. På en annan trycker man in sin egen näsa så att Toto får en ny snok.

Det blir just så fysiskt och konkret som krävs för att intressera riktigt små barn. Babyn på nio månader känner, biter och skrattar med Toto. Och vi andra har minst lika roligt med bokens alla finurliga interaktionslösningar. Det är enkelt, omedelbart och fantasieggande. En pekbok för pur glädje.

 

"Totto tittut" är en av få bebisböcker som man kommer att spara när barnen blivit för stora. Ett säkert kort att plocka fram när de riktigt små kommer på besök. Det är Emma Virkes första alster i genren, men hon har tidigare gjort böckerna om Memmo och Mysen för lite större barn. Jag hoppas att Virke fortsätter att skapa lika smart för ungarna som knappt har lärt sig gå, och deras barnsliga föräldrar.