Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Finns en social aspekt med att vara alfahanne”

Daniel Sjölin och Eric Schüldt i ”Två män i en podd”.
Foto: OLLE SPORRONG

Efter att ha blivit kallade ”alfahannar” i SvD provar Eric Schüldt och Daniel Sjölin sin nya identitet i veckans avsnitt av ”Två män i en podd”. 

Det blir en uppvisning i förnekelse, Tinder-elitism och grandiosa drömmar om framtiden.

– Jag vill starta ett fackförbund, säger Daniel Sjölin. Eric Schüldt är rojalist och har större planer än så. Ingen av dem tycks vara ironisk.

PODCAST. Daniel Sjölin öppnar en flaska bubbel, glad över att blivit uppgraderad från kulturpojke till alfahanne ”på bara några veckor”. Eric Schüldt tar inte åt sig alls av Johannes Klenells försök att i SvD dubba honom till alfahanne. Han känner inte igen sig i kritiken. 

– Jag blir bara provocerad när jag uppfattar att någon säger något negativt om mig som stämmer. 

– Men är det inte det som är poängen med en alfahanne? säger Daniel Sjölin. 

Sjölin säger den som beröm men Eric Schüldt blir märkbart sårad av det under resten av samtalet.

Eric Schüldt vidgår att han nog är dominant. Och att det tog ett tag innan han insåg det i livet. Daniel Sjölin menar att alfahanne är en social aspekt. Det är bara inuti en viss grupp man är alfa, och nämner Swedbanks förre vd Michael Wolf som exempel. 

– Förresten, säger Daniel Sjölin, har folk i mitt FB-flöde sagt att du var en riktig tönt Eric, när du gick på JMK (Enheten för journalistik, medier och kommunikation). Men att de senare tvangs inse att du blev bästa journalisten av dem alla.

Det är en kommentar som träffar helt fel. Sjölin säger den som beröm men Eric Schüldt blir märkbart sårad av det under resten av samtalet.

– Det här tar hårt på mig känner jag, säger Eric, och drar fram en purjolök till motattack. Den är till dig Daniel. Från en lyssnare som tycker du har blivit lökig. Vår podd var roligare innan du attackerade Knausgård och kristendomen. 

Sjölin utgjuter sig sedan över träningsfixerade kvinnor på Tinder vars enda bok de läst är ”Omgiven av idioter”. Schüldt vill använda sin alfahannestatus till att starta ett nytt politiskt parti som ska vara ”konservativt men inte höger”. 

– Det ska satsas enormt mycket på humaniora, säger Eric Schüldt. Bildning ska få hög status.

– Det låter som att du vill bygga ett samhälle där en sån som du blir alfahanne, säger Daniel Sjölin. 


https://embed.radioplay.io?id=85303&country_iso=se"

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.