Jonas Holmberg om Göteborgs filmfestivals mångfald. Foto: JOSEFINE OLAUSSONJonas Holmberg om Göteborgs filmfestivals mångfald. Foto: JOSEFINE OLAUSSON
Jonas Holmberg om Göteborgs filmfestivals mångfald. Foto: JOSEFINE OLAUSSON
GP:s ledarskribent Jenny Sonesson kritiserade panelen till filmvisningen av "Burka songs 2.0".GP:s ledarskribent Jenny Sonesson kritiserade panelen till filmvisningen av "Burka songs 2.0".
GP:s ledarskribent Jenny Sonesson kritiserade panelen till filmvisningen av "Burka songs 2.0".
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg som själv var med och stoppade filmvisningen. Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRETERNA I GÖTEBORGAnn-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg som själv var med och stoppade filmvisningen. Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRETERNA I GÖTEBORG
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg som själv var med och stoppade filmvisningen. Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRETERNA I GÖTEBORG

Viktigt att vi är många som inte vill stoppa kultur

Publicerad

Jonas Holmberg svarar GP:s Jenny Sonesson i debatten om "Burka songs 2.0".

KULTURDEBATT | BURKA SONGS. Det känns lite märkligt att läsa att Jenny Sonesson i en agiterad text i GP ifrågasätter hur Göteborgs filmfestival ser på åsiktsmångfald och pluralism, föranlett av att hon ogillar de medverkande i ett helt annat arrangemang som Göteborgs filmfestival aldrig har haft något att göra med.

Uppenbarligen har hon aldrig varit på festivalen, som i mer än 40 år har arbetat för att berika det svenska kulturlivet genom att lyfta fram fler röster och ge fler perspektiv än de som ryms i den dominerande filmkulturen. 

I förra årets fokus "Gudar och människor" lät vi en egyptisk regissör som börjat avsky islam efter den arabiska vårens misslyckande samtala med en amerikansk filmskapare som gör muslimska crazykomedier för att motverka islamofobi. Vi visade film i Göteborgs synagoga, moské och domkyrka. Vi lyfte fram queera bibeltolkningar, sufistiska experimentfilmer och oppositionella filmer om ortodox radikalisering i Ryssland. Bara som exempel.

 

LÄS MER - Jonas Holmberg: Burkafilmen stoppas och högern jublar 

Hanna Högstedts film

Hon tycks inte heller ha sett Hanna Högstedts film "Burka songs 2.0" innan hon började debattera den. Denna kunskapsbrist kanske förklarar hennes skilda signaler i debatten – i tidningen har hon kritiserat en panel för ensidighet men tagit ställning för Högstedts rätt att visa sin film, samtidigt som hon i sociala medier uttryckte uppskattning när filmvisningen stoppades.

Sonesson invänder mot att jag i min text om saken refererade hennes reaktion som att hon "jublar". Här kan jag vara självkritisk. Jag baserade ordvalet på den emoji Sonesson använde när hon uttryckte hur ”kul” hon tyckte att det var att filmvisningen ställdes in. Där var jag lite slarvig – enligt Emojipedia betyder ”:-D” faktiskt inte ”jubla” utan ”flina”.

Emojianalys åsido, så är det givetvis glädjande om Jenny Sonesson inte längre tycker att minskad konstnärlig frihet är något att flina åt. Om politiker inte ser några problem med att stoppa kultur är det viktigt att vi är många andra som gör det.

På Göteborgs filmfestival kommer det fortsätta vara högt i tak. Varmt välkommen att säga emot.

 

Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. 

 

LÄS MER - S-toppen Ann-Sofie Hermansson: Jag var själv med och stoppade "Burka songs" 

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om feminismen efter metoo med Kajsa Ekis Ekman och Anna Hellgren. Kultur-Expressen finns även som podcast

 

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag