Michael Nyqvist blev 56 år. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDENMichael Nyqvist blev 56 år. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDEN
Michael Nyqvist blev 56 år. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS SWEDEN
Dramatikern Lars Norén. Foto: LISA BJÖRKDramatikern Lars Norén. Foto: LISA BJÖRK
Dramatikern Lars Norén. Foto: LISA BJÖRK
Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVALJonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVAL
Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Foto: / GÖTEBORGS FILMFESTIVAL

Lars Norén hade fel om Michael Nyqvist

Publicerad

Jonas Holmberg minns Michael Nyqvist som var lika självklar i de stora folkliga filmerna som i de smala.

På Guldbaggegalan i vintras var det två tacktal som hölls via länk. I det ena hälsade Alicia Vikander från Sydafrika, i det andra tackade Michael Nyqvist från Paris. Han prisades välförtjänt för sin biroll i "Den allvarsamma leken", en film där han var den kraftfulla motorn som vevade i gång filmen med yviga armrörelser. "Den allvarsamma leken" blev hans sista film. Michael Nyqvist har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Att Alicia Vikander inte var på plats på Cirkus kändes naturligt, med sin numera självklart internationella air. Att Michael Nyqvist inte var där kändes mer fel. Visst hade han också fått en internationell storfilmskarriär i Millennium-filmernas kölvatten, men han hörde ändå hemma i Sverige på något sätt. Om Vikander är den största svenska filmstjärnan i dag, har Nyqvist länge varit den största stjärnan i svensk film.

 

LÄS MER  - Jonas Gardell: Käre Micke. Jag kommer sakna dig så!

 

Michael Nyqvists mjuka känslighet

Michael Nyqvist är skådespelaren som på många sätt kom att personifiera de senaste 20 årens svenska film. "Tillsammans", "Så som i himmelen", "Grabben i graven bredvid", "Detaljer", "Smala Sussie" och "Vägen ut" var filmer som definierade svensk film omkring millennieskiftet. Nyqvist var bärande i alla, och han kommer att saknas djupt.

I en av hans första roller, i Daniel Alfredssons "Tic Tac" från 1997, spelade han sonen till en italiensk krögare. Nyqvist stod med ett basebollträ bakom bardisken och ville sparka ut skinnskallarna. Det politiska engagemanget har han fortsatt ha med sig, men trots sin roll i Tom Cruise-rökaren "Mission: impossible – ghost protocol" har aggression och våld annars inte varit något centralt i Nyqvists karriär.

Snarare är det hans mjuka känslighet, parad med en beslutsamhet och en kraft, som tog sig uttryck i det där vevandet i "Den allvarsamma leken". Det är den kombinationen som gjort Michael Nyqvist så älskad, och som varit med att formulera ett modernt svenskt mansideal. Uppknäppt men redig, mjuk men maskulin.

 

Arbetade med Lars Norén

Det som alla filmproducenter och filmfinansiärer i svensk film i dag säger sig eftersöka är bred kvalitetsfilm. Även ur detta perspektiv kommer Michael Nyqvist saknas. Som få andra var han lika självklar i de stora folkliga filmerna som i de smala, pretentiösa. arbetade lika gärna med Lars Norén och Kristian Petri som med Kjell Sundvall och Kaj Pollak. Nästan alltid tog han med sig det folkliga till det smala, och det konstnärliga till det breda. I sina dagböcker skrev Lars Norén att Nyqvists skådespeleri påverkades negativt av att hans bekräftelsebehov ständigt drog honom in i det folkliga rummet. Självklart hade han fel.

Uppknäppt men redig, mjuk men maskulin.

Michael Nyqvist blev bara 56 år. Han var en unik skådespelare som borde ha fått arbeta mycket längre. Han borde fått veva mer med armarna, dricka mer rödvin och röra sig genom rummen med sin särskilda tyngd. Ingen kommer kunna fylla hans kostym.

 

Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival.

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag