Film för finsmakar listar de bästa filmerna just nu.
Film för finsmakar listar de bästa filmerna just nu.

Film för finsmakare – mest sevärt just nu

Publicerad

Jonas Holmberg tipsar om det bästa på bio och streamingtjänster just nu i ett samarbete mellan Expressen Kultur och Göteborgs filmfestival.

1. Den störste

Det är sällan en filmpremiär råkar bli såhär vältajmad. Förra veckan väckte Tommy Berggren starka reaktioner när han romantiserade sina äventyr med prostituerade i Brasilien i en P4 Extra-intervju, och nu får Fijona Jonuzis roliga och träffsäkra uppgörelse med just denna kulturman (en väldigt begränsad – bara i Lund!) biopremiär. Skådespelarna Eva Johansson och Louise Löwenberg spelar Thommy Berggran och Mikael Persbrandt som stångas mot varandra om makten över en teaterföreställning. Förhoppningsvis gör aktualiteten att även ickeskånska biografer plockar in filmen.

Se filmen på bio 

 

 

2. Varje gång jag ser dig 

Leonardo är blind men klarar sig lika bra som kompisarna i skolan i São Paulo, även om hans överbeskyddande mor verkar tro det motsatta. Leonardo handskas med de vanliga tonårsproblemen, hänger med vännen Giovana, undviker mobbare, går på fester, tonårsrevolterar. 

Men när en ny kille börjar i Leonardos klass förändras plötsligt allt. Daniel Ribeiros hyllade uppväxtdrama skildrar första kärleken med imponerande fingertoppskänsla där Leonardos blindhet fångas i ett unikt bildspråk i en gripande berättelse som håvat in priser på HBTQ-festivaler världen över.   

Se "Varje gång jag ser dig" på SVT Play 

 

 

3. Love true 

Vad är egentligen äkta kärlek? Dokumentärfilmaren Alma Har'el närmar sig frågan genom att sammanfoga tre olika berättelser. En strippa i Alaska blir kär för första gången i livet, en surfare på Hawaii inser att hans son inte är hans biologiska och en sångare i New York filosoferar om föräldrarnas separation. 

Den poetiska tonen och det formsäkra bildberättandet gör Har'els sökande efter kärleken till en lite ojämn men angenäm resa.

Se filmen på Netflix 

 

 

4. Jag, Daniel Blake 

Den som anklagar Ken Loach för att vara en didaktisk manipulatör med en romantiserad bild av den godhjärtade arbetarklassen har på sitt sätt ett ganska bra case. Men för oss som ändå uppskattar att bli överkörda av en vänsterpolitisk känslomaskin utan politiska nyanser är "Jag, Daniel Blake" en njutning. Blicken för hur den lilla människan stångas mot byråkratins helvete är säker, och Dave Johns spelar den rasande sjukpensionären med kraft, charm och empati.

Se filmen på Triart

 

 

5. The Shock doctrine

På tal om vänsterpolitisk agitatorer – Roland Paulsen och hans tygväska får ursäkta, men ingen sådan har väl fått större genomslag på 2000-talet än författaren Naomi Klein. Med "No Logo" blev Klein den globala rättviserörelsens superstjärna, och i "Chockdoktrinen" gjorde hon upp med arvet efter den liberala Milton Friedman. I "The Shock doctrine" tolkar Michael Winterbottom och Mat Whitecross hennes bok, och även om Klein själv inte gillade resultatet (och efterfrågade mer intervjuer) är det en skickligt gjord film som effektivt kickar igång blockpolitikern i alla som ser den.

Se filmen på Draken film 

 

 

6. Vad döljer du för mig?

Hur många äktenskap skulle klara att makarna fick obegränsad tillgång till innehållet i varandras mobiltelefoner? Finns det inte några generande bilder någonstans? Några lite väl intima sms skickade till fel person en sen timme? Och hur är det med surfhistoriken? När värdinnan Eva ställer denna fråga i Paolo Genoveses italienska middagskomedi leder det till att alla langar fram lurarna. Allt ska upp i ljuset. I all sin trevlighet är "Vad döljer du för mig?" en av de mer intelligenta kommentarerna till telefonsamhället vi har sett på film. 

Se filmen på bio 

 

 

 

7. Mishima: A life in four chapters

Paul Schrader är mest känd som manusförfattaren bakom Martin Scorseses "Taxi driver", men har också själv regisserat en rad smarta, roliga och märkliga filmer. "Mishima: A life in four chapters är hans allra bästa och berättar om författaren och den politiska aktivisten Yukio Mishimas vidunderliga liv – från hans barndom till det att han skar upp sin mage och begick seppuku efter en misslyckad statskupp för att återställa det japanska kejsardömet 1970. 

Paul Schrader blandar minnesbilder, romanfantasi och biografisk verklighet, och låter svartvitt och Technicolor flyta samman till ett filmiskt mästerverk. 

 Se filmen hos Mubi 

 

 

 

8. Lovesong

Sarah tröttnar på sin man och drar iväg på en roadtrip tillsammans med sin dotter och vännen Mindy. 

So Yong Kims kritikerhyllade roadmovie har jämförts med "Thelma & Louise", men hennes utsökt minimalistiska berättande får den intensiva relationen att ta en annan form, innan Mindy plötsligt bestämmer sig för att abrupt lämna Sarah och hennes dotter. Tre år efter bilresan efter resan möts de igen inför Mindys bröllop, någonstans finns deras förhållande kvar, men under år av tystnad har också något gått förlorat. 

Se filmen på Netflix 

 

 

FILM FÖR FINSMAKARE

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag