Film för finsmakare – mest sevärt just nu

Publicerad

Jonas Holmberg tipsar om det bästa på bio och streamingtjänster

1. Ökenlejonet (Moustapha Akkad) 

Den europeiska kolonialismen har aldrig skildrats med samma brutalt blodiga ärlighet som i Moustapha Akkads krigsepos. Medan omvärlden blundade rullade den italienska krigsmakten in i Libyen 1911 och etablerade en koloni som kom att vara under decennierna fram till Mussolinis fall, präglad av hänsynslösa etniska rensningar och primitiva koncentrationsläger för oppositionen. Den libyska motståndsrörelsen ledd av Omar Mukhtar är ett bortglömt kapitel i den västerländska historieskrivningen, men tar i Akkads regi mastodontfilmens form i ett snitt som snarast påminner om Lawrence av Arabien eller Bron över floden Kwai. Filmens rekordstora budget på över 35 miljoner dollar kom på plats först efter ett bidrag från den libyske diktatorn Moammar Khadaffi, ändå håller sig Akkad undan propagandafilmens värsta fällor och "Ökenlejonet" är i dag en av 1900-talets oförtjänt bortglömda mastodontfilmsklassiker. 

Se filmen på Draken film.

2. The Red Turtle

En skeppsbruten man på en öde ö får oväntat sällskap av en röd jättesköldpadda i en Studio Ghibli-signerad familjeberättelse om kärlek, vänskap och kampen mot naturens krafter. I ett unikt samarbete med Michaël Dudok de Wit och Pascale Ferran gör Studio Ghibli ett tydligt avsteg från studions tidigare filmer. Det som börjar som en Robinson Crusoe-berättelse får en oväntad vändning när den skeppsbrutne mannens flykt på flotten saboteras av en enträgen jättesköldpadda. Att fly från ön är till sist kanske inte den enda möjligheten. I ett vackert dialoglöst drama signerat de japanska animationsmästarna på Studio Ghibli lämnas människan ensam mot naturens krafter.

Se filmen på SF Anytime.

3. Rädsla urholkar själen (Rainer Werner Fassbinder) 

Fassbinder var den nya tyska filmens mest omsusade regissör, och intresserade sig ständigt för gränsöverskridanden och de svåra delarna i människans existens. Denna berättelse om städerskan Emmi som förälskar sig i den hälften så gamla gästarbetaren Ali är hans kanske mest omtyckta film, och en utmärkt ingång i hans fascinerande konstnärskap. Fantastiska scenerier och oförglömligt skådespeleri.

Se filmen på SVT Play.

4. Nattskuggor (Fernando Guzzonis)

I Fernando Guzzonis regivärld är ingenting svart eller vitt, men i ”Nattskuggor” är det mest bara svart. Sedan Guzzoni i debuten ”Dog Flesh” väckte sympati för djävulen i det omtumlande post-Pinochet-dramat om en pensionerad torterare är han en mästare på att teckna gråskalor kring skuld. I "Nattskuggor" följer han Jesús, en ung tonåring som gör sitt bästa för att undvika skoluppgifterna, han spelar i band och driver omkring på gatorna i Santiago, blir full med sina kompisar och stökar runt. En kväll misshandlar de en ensam kille på en kyrkogård, och dagen därpå får Jesús höra att killen hamnat i koma och att polisen letar efter de skyldiga. När Jesús söker skydd hos sin pappa tänjs gränserna för faderns kärlek till bristningsgränsen.

Se filmen på bio.

5. India Song (Marguerite Duras)  

Marguerite Duras är ju mest känd som författare, men även som filmskapare hade hon en säregen röst och ett utmanande tilltal som fler borde upptäcka. Den hypnotiskt poetiska ”India Song” är hennes mest kända film och är ett av filmhistoriens sant unika verk.  

Se filmen på Nonstop on demand.

6. Little Wing (Selma Vilhunen)

Selma Vilhunen är dubbelt bioaktuell just nu. Dels med den ljuvliga dokumentären ”Hobbyhorse revolution” om tjejer som rider på käpphästar, dels med spelfilmsdebuten ”Little Wing”, som nyligen utsågs till årets bästa nordiska film av Nordiska rådet. Det välspelade och gripande dramat beskriver barndomens utsatthet utifrån tolvåriga hästtjejen Varpu som ger sig ut på en resa för att hitta sin biologiska pappa. 

Se filmen på bio.

7. Girlhood

En scen där ett tjejgäng dansar i en lägenhet till Rihannas "Diamonds" blev ikonisk redan innan premiären. Céline Sciamma har med filmer som "Tomboy" och "Water Lilies" blivit den moderna franska filmens mästare på uppväxthistorier. Med "Girlhood" berättar hon om franska ungdomar i förorterna utanför Paris, om framtidsdrömmar, om vänner och om jakten på lycka mot alla odds. Det går inte att se Girlhood utan att tänka på Mathieu Kassovitz "Medan vi faller" (1995), strukturellt påminner de om varandra, men två decennier har passerat, alla huvudroller spelas av tjejer och även om mycket har hänt visar filmen också hur långt det franska samhället har kvar innan Vic, Lady, Adiatou och Filys tjejgäng verkligen kan ta plats. 

Se filmen på SVT Play.

8. Bronson 

Efter ett misslyckat bankrån med ett avsågat hagelgevär döms 19-åriga Michael Peterson till sju års fängelse, hans fängelsestraff ska snart växa till 34 år, varav 30 i isoleringscell. Under åren bryts hans psyke långsamt ned, och Michael Peterson finns snart inte längre, istället tar hans alter-ego Bronson plats, en uppseendeväckande fängelsestjärna fylld av galenskap. Den danske galningen Nicolas Winding Refn ("Drive", "Only God forgives", "Pusher") har aldrig värjt för våld, blod och oanständigheter, men "Bronson" är kanske det vansinnigaste han regisserat, till stor del tack vare Tom Hardys briljanta rollprestation.

Se filmen på Mubi.

 

FILM FÖR FINSMAKARE

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.

Relaterade ämnen
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag