Peter Simonischek, Maren Ade och Sandra Huller från "Min pappa Toni Erdmann" i Cannes förra året. Foto: ANDREAS RENTZ
Peter Simonischek, Maren Ade och Sandra Huller från "Min pappa Toni Erdmann" i Cannes förra året. Foto: ANDREAS RENTZ

Film för finsmakare – bästa filmerna just nu

Publicerad

Jonas Holmberg tipsar om det mest sevärda på bio och streamingtjänster just nu.

1. "Min pappa Toni Erdmann" 

Perfekt tajming och varm, syrlig humor har gjort "Min pappa Toni Erdmann" till en av årets stora filmsnackisar.

För ett år sedan rasade filmkritikerna mot att tyska Maren Ade gick tomhänt från prisutdelningen i Cannes. Inte fick hon någon Oscar heller. Men hennes utsökta kombination av tramsig perukfars och ömsint familjedrama är de senaste årens mest intelligenta komedi, som på ett utsökt sätt bygger en komisk väv där man skrattar på flera nivåer samtidigt. Allt mot en tragisk botten där både den lustige 68-pappan och den bistra karriäristen famlar efter ett gemensamt språk.

Se filmen på Triart.

 

2. "Den sista familjen" 

Årets tveklöst märkligaste biopic handlar om den kultförklarade polska dystopiskt surrealistiska konstnären Zdzisław Beksiński, hans liv och hans familj från slutet av 70-talet till 2005. Men "Den sista familjen" är egentligen inte en berättelse om Beksińskis konstnärskap, det är inte heller en berättelse om ett Polen under de tumultartade decennierna filmen utspelas – istället fokuserar långfilmsdebuterande Jan P Matuszynski på familjen, närgånget, minutiöst, skitigt och briljant skildrad i all sin vardagliga absurditet.

Se filmen på bio.

 

3. "Thursday till sunday"

Dominga Sotomayor Castillo är ett av de främsta namnen i den nya generationen sydamerikanska indiefilmare. Hon slog igenom internationellt med det stilsäkra barnperspektivet i prärieresan "Thursday till sunday", där man får följa en komplicerad vuxenrelation från baksätet. På Draken Film visas nu även två av hennes andra filmer i ett särskilt fokus: den formstarka semesterortsskildringen Mar och släktträffsdramat La Isla. 

Se filmen på Draken Film.

 

 

4. "Your name" 

Makoto Shinkai har framhållits som animéfilmens tronarvinge efter Studio Ghiblis Hayao Miyazaki. Efter "Your name" känns tronföljden mer självklar än någonsin. Taki bor i Tokyo, men om nätterna drömmer han att han är en flicka i en helt annan del av Japan. Samtidigt drömmer Mitsuha om att vara en pojke i Tokyo. Men det är mer än bara drömmar. De båda byter kropp med varandra om nätterna, för att sedan vakna upp i sig själva. Shinkais svindlande berättelse är mer än ett fantasifullt uppväxtdrama, med smart humor och finurligt berättande lyfter filmen till Miyazaki-nivå.

Se filmen på bio.

 

5. "Horungen" 

Under tre år målade Knutte Wester en akvarell om dagen, och animerade sedan målningarna till en berättelse om hans farmor Hervor som fördrevs från sina föräldrar och växte upp föraktad och oälskad på barnhem och familjehem. I vackra och känslostarka bilder skildras en angelägen svensk historia. Denna helg är dessutom sista chansen att se den utmärkta utställningen med samma namn på Akvarellmuseet i Skärhamn, där originalmålningarna som ligger till grund till filmen visas.

Se filmen på SVT Play.

 

6. "Renaissance" 

Den polske regissören Walerian Borowczyk är en väldigt säregen filmskapare, en sådan som man aldrig glömmer efter att man väl har stiftat bekantskapen. Hans filmer är voyeuristiskt erotiska, sagoaktigt skräckinjagande och galet surrealistiska. Hans mest kända verk är The game of angels, en mästerlig animerad allegori över Hitlers och Stalins förtryck - Borowczyk upplevde båda. Tyvärr saknas denna, men i en specialsatsning visas "Renaissance" och ett par andra av hans säregna filmer just nu på Mubi.

Se filmen på Mubi.

 

7. "David Lynch: The art life" 

Snart kommer nya "Twin Peaks". Men innan David Lynch etablerades som en av vår tids mest betydelsefulla filmare, var han först målare och sedan experimentell animatör. Filmarna Jon Nguyen, Rick Barnes och Olivia Neergard-Holm har fått sällsynt tillgång till den yogafrälste mystikern. Under tre år följde de honom för att berätta historien om hans tidiga år, om hans konstnärskap utanför filmvärlden och genom de personliga händelser som format det regissörskap som gett oss filmer som "Mulholland Drive", "Eraserhead", "Blue velvet" och på nytt aktuella "Twin Peaks".

Se filmen på bio.

 

8. "Strike a pose" 

SVT har en ambitiös och ofta oundgänglig programsättning av dokumentärfilm, men man måste ändå fråga sig vilken respekt de har för dokumentären som konstform. Hur kan en seriös aktör syssla med att regelbundet stympa fullängdsdokumentärer till K-special-formatet på en timme, mot filmarnas vilja? Detta otyg görs även på det tablåoberoende SVT Play, och "Strike a pose" är bara det senaste exemplet. Som tur är visas denna fascinerande dokumentär om Madonnas danstrupp även på Netflix, och då i orört format. Se den där istället.

Se filmen på Netflix.

 

FILM FÖR FINSMAKARE

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.

Relaterade ämnen
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag