Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wennstam: ”Det är bland det vidrigaste jag sett”

Foto: GUNNAR ASK / TT NYHETSBYRÅN

Dokumentären om Josefin Nilssons liv har snart setts av två miljoner svenskar, och startat en enorm samhällsdebatt.

Debattören Katarina Wennstam och Expressens scenkonstredaktör Gunilla Brodrej gästade Kultur-Expressen för ett samtal om de senaste veckornas händelser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. Den 22 mars, dagen då Josefin Nilsson skulle ha firat sin 50-årsdag, släpptes dokumentären ”Älska mig för den jag är” på SVT Play. Sedan dess har den setts av snart två miljoner svenskar. Debattören och författaren Katarina Wennstam, medarbetare på Expressens kultursida, och Gunilla Brodrej, scenkonstredaktör på Expressen, kom till Kultur-Expressen för att tala om händelserna i kölvattnet på dokumentären.

– När jag såg dokumentären tänkte jag att jag förvånades över att Josefin Nilsson alls klarade av att stå på scen, med tanke på det helvete hon hade i sitt privatliv, säger Katarina Wennstam.

– Men jag tänkte också att det här är en historia som jag känner igen så väl från andra kvinnor som inte är lika kända. Det är så fruktansvärt allmängiltigt med våldet och trakasserierna, och hur det påverkar långt fram i tiden.

– Den är väldigt enkelt berättad, säger Gunilla Brodrej. Om man ska våga vara lite kritisk finns det också många glapp och luckor i berättelser, det finns oklarheter. Men reaktionen är att man gråter och gråter, för att den här människan inte längre lever, att vi aldrig mer får höra hennes röst, att hon inte kunde värja sig mot den här vidrige mannen.

”Trodde han skulle hoppa på oss”

Skådespelaren som misshandlade och hotade Josefin Nilsson dömdes för över 20 år sedan. Varför har det här kommit upp först nu?

– På den tiden fanns inte metoo, säger Gunilla Brodrej. Dramaten var för 20 år sedan en institution med gamla strukturer, fortfarande väldigt påverkad av Ingmar Bergmans skräckvälde, en tid då man löste personalproblem genom att sopa saker under mattan.

– Jag har själv sett den här skådespelaren stå på scen många gånger och man har ju vetat att han varit besvärlig, han har kunnat fara ut mot publiken och skälla på dem för att de har hostat eller haft mobiltelefoner som ringt, han har skapat en osäker stämning i salongen, vilket faktiskt också bidrar till att publiken känner ”vad ska vi nu få vara med om?”.

 

LÄS MER – Katarina Wennstam: Var inte ett as, så ordnar det sig nog 

 

– Det har alltid funnits en ganska stor acceptans med framför allt män som lever ut på det här sättet, säger Katarina Wennstam. Jag såg honom en gång i en föreställning och var i princip nära att gå hem och duscha efteråt. Det var bland det vidrigaste jag sätt, på nivån att jag undrade om han var på väg att hoppa av scenen och ge sig på oss kvinnor. Det var väldigt obehagligt och för mig ledde det fram till att jag skrev boken ”Alfahannen”.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.