Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vissa kvinnor går inte att rädda"

Expressens Jens Liljestrand i samtal med Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer.
Bianca Meyer, Moa Wallin och Anna Björklund i "Della Q".Foto: Perfect Day.

Behövs det nya perspektiv på kvinnors vardagsliv? Veckans gäster i Kultur-Expressen är Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer från podcasten "Della Q".

– Jag ser 70-talistkvinnor och tänker "så vill jag inte leva", säger Anna Björklund i programmet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. I en uppmärksammad artikel av DN:s Greta Thurfjell lyftes humorpodcasten "Della Q" fram som ett exempel på ett nytt slags medial femininitet. Expressens Jens Liljestrand lyssnade igenom samtliga avsnitt av podcasten och skrev en essä om en form av humor som perforerar idén om det goda systerskapet. I veckans avsnitt av Kultur-Expressen möter han trion bakom "Della Q" – Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer.

Anna Björklund: "Della Q" fyller ett tomrum när det gör något som riktar sig till tjejer och handlar om tjejer men försöker vara lite smart. Så fort något handlar om tjejer ska det vara rosa och puckat och inte ha några svåra ord. Minns ni när någon försökte sälja en "tjejdator" för ett tag sen ...

Blev ni förvånade av den uppmärksamhet ni fått?

Bianca Meyer: Jag tyckte mest det var smickrande. Jag tar all uppmärksamhet som smicker! Det är så fint att vara i folks medvetande. Och att vi skulle vara mobbare eller ondskefulla? Vi är ju urgulliga!

Moa Wallin: Jag tycker det är lite störigt ibland. Det är en så stockholmscentrerad debatt. Det finns ingen som inte jobbar på DN som tycker att vi är provocerande eller kontroversiella. Vi har ett annat perspektiv och folk är inte vana vid det, de blir tokiga av att vi lyfter blicken, de vill radera ut det.

 

LÄS MER – Jens Liljestrand: "Della Q" gör upp med myten om systerskapet 

Elakhet eller mobbning?

Trion i "Della Q" lyfter ofta fram skillnader mellan olika generationer av kvinnor.

Anna Björklund: Jag såg 70-talistkvinnorna och tänkte "så vill jag inte leva". Jag bor mellan två lågstadieskolor och flera gånger om dagen är jag på väg att bli överkörd av en stressad mamma som inte kan hantera sitt liv, de verkar må så himla dåligt.

Och hur mår du själv?

Anna Björklund: Urbra! (skratt)

Är ni feminister?

Bianca Meyer: Ja!

Moa Wallin: Ja!

Anna Björklund: Jag vet inte vad det betyder, vet du?

Finns det ett patriarkat?

Bianca Meyer: Jo, men man ska inte skylla på det slentrianmässigt, man kan inte skylla allt på det.

Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer i "Della Q".

Vad är skillnaden mellan elakhet och humor?

Moa Wallin: Det är väl att folk skrattar.

Bianca Meyer: All bra humor är väl lite elak. Sen ska man skilja på elakhet och mobbning. Mobbning är ju inte kul.

 

LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Poddar förväxlar satir med elakhet 

För kvinnor i alla generationer

Podcasten "Della Q" skämtar gärna om kända kvinnor som Camilla Läckberg, Cissi Wallin, Mia Skäringer och i senaste avsnittet om Expressens Martina Montelius.

Sparkar ni uppåt eller nedåt?

Anna Björklund: Som tjej sparkar man på ett sätt alltid nedåt, på ett sätt aldrig. Att vara tjej är att inte vara på den hierarkiska skalan. Min man hade ett skämt i sin föreställning att om det hade gått ett rykte på hans högstadieskola att tjejer gillade killar med nio fingrar hade det varit kö till sågen ... på ett sätt har man den makten.

Finns det någon ni aldrig skulle skämta om?

Bianca Meyer: Min exmans barn från ett tidigare äktenskap.

Moa Wallin: Och Israel.

Vem vänder ni er till?

Anna Björklund: Kvinnor i alla generationer. Men vissa går inte att rädda.

 

Kulturredaktionen

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.