Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktigt att vi är många som inte vill stoppa kultur

Jonas Holmberg om Göteborgs filmfestivals mångfald.
Foto: JOSEFINE OLAUSSON
GP:s ledarskribent Jenny Sonesson kritiserade panelen till filmvisningen av "Burka songs 2.0".
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg som själv var med och stoppade filmvisningen.
Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRETERNA I GÖTEBORG

Jonas Holmberg svarar GP:s Jenny Sonesson i debatten om "Burka songs 2.0".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | BURKA SONGS. Det känns lite märkligt att läsa att Jenny Sonesson i en agiterad text i GP ifrågasätter hur Göteborgs filmfestival ser på åsiktsmångfald och pluralism, föranlett av att hon ogillar de medverkande i ett helt annat arrangemang som Göteborgs filmfestival aldrig har haft något att göra med.

Uppenbarligen har hon aldrig varit på festivalen, som i mer än 40 år har arbetat för att berika det svenska kulturlivet genom att lyfta fram fler röster och ge fler perspektiv än de som ryms i den dominerande filmkulturen. 

I förra årets fokus "Gudar och människor" lät vi en egyptisk regissör som börjat avsky islam efter den arabiska vårens misslyckande samtala med en amerikansk filmskapare som gör muslimska crazykomedier för att motverka islamofobi. Vi visade film i Göteborgs synagoga, moské och domkyrka. Vi lyfte fram queera bibeltolkningar, sufistiska experimentfilmer och oppositionella filmer om ortodox radikalisering i Ryssland. Bara som exempel.


LÄS MER - Jonas Holmberg: Burkafilmen stoppas och högern jublar 

Hanna Högstedts film

Hon tycks inte heller ha sett Hanna Högstedts film "Burka songs 2.0" innan hon började debattera den. Denna kunskapsbrist kanske förklarar hennes skilda signaler i debatten – i tidningen har hon kritiserat en panel för ensidighet men tagit ställning för Högstedts rätt att visa sin film, samtidigt som hon i sociala medier uttryckte uppskattning när filmvisningen stoppades.

Sonesson invänder mot att jag i min text om saken refererade hennes reaktion som att hon "jublar". Här kan jag vara självkritisk. Jag baserade ordvalet på den emoji Sonesson använde när hon uttryckte hur ”kul” hon tyckte att det var att filmvisningen ställdes in. Där var jag lite slarvig – enligt Emojipedia betyder ”:-D” faktiskt inte ”jubla” utan ”flina”.

Emojianalys åsido, så är det givetvis glädjande om Jenny Sonesson inte längre tycker att minskad konstnärlig frihet är något att flina åt. Om politiker inte ser några problem med att stoppa kultur är det viktigt att vi är många andra som gör det.

På Göteborgs filmfestival kommer det fortsätta vara högt i tak. Varmt välkommen att säga emot.


Jonas Holmberg är medarbetare på Expressens kultursida och konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. 


LÄS MER - S-toppen Ann-Sofie Hermansson: Jag var själv med och stoppade "Burka songs" 


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om feminismen efter metoo med Kajsa Ekis Ekman och Anna Hellgren. Kultur-Expressen finns även som podcast