Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi kommer aldrig att få se en ny Lasse Kronér

Foto: MAGNUS JÖNSSON
Kalle Lind. Foto: ROOS & TEGNÉR

Lasse Kronér är den siste representanten för SVT-mysets storhetstid.

Kalle Lind reflekterar över Metoo, SVT:s ambivalens och en svunnen era.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | TV. SVT låter meddela att Lasse Kronér fortsatt kommer att vara i frysfacket, men nu med frysdörren öppen så att han kan komma och gå som han vill. Han ska fortsätta göra tv, dock inte de program han brukar göra och inte nu. "Smartare än en femteklassare" har just spelats in med Josefin Johansson som programledare, men ska på sikt fortsätta göras med Kronér. "Doobidoo" läggs i malpåse: "Det känns inte som ett program där man sätter in en vikarie". "Bara sport" heter ett nytt Kronérprogram, som blir av med Kronér som planerat.

Allt bygger dock på att Kronér verkligen är oskyldig till det han har blivit friad för. Någonstans finns en klausul som säger att om Kronér bedöms ha gjort det han bedömts inte ha gjort så bedöms han inte vara lämplig för det han bedömts vara lämplig för.

För en utomstående låter det rörigt. På SVT är det en vanlig torsdag. 

Mediernas Metoo

När Metoo i höstas gick fram med lien bland medelålders mediemän så var vi flera som antog att programbolagen nu såg en chans att förnya programledarkåren. De farbröder vars sittfläsk ansetts ha vuxit fast i ciceronstolen skulle nu bytas ut. De röster som hörts om att bredda ankarsfären skulle hörsammas. Och bäst av allt: programbolagens representanter skulle slippa säga till folk att de var för gamla och för blekhudade och hade för mycket penis. Det jobbet skötte Metoo åt dem.

Därför fascinerar det när man läser vad som står på och mellan raderna i SVT:s uttalanden: Kronér är oersättlig. Så vit och så man och så ålderstigen han är så är han ändå the one and only Kronér. På SVT ska man göra vad man kan för att tolka ett eventuellt nedslående beslut från en överklagan till Kronérs fördel. Fram till dess ska han inte jobba alls, fast bara lite.

 

LÄS MER: SVT om varför Lasse Kronér inte gör "Dobidoo" 

Lasse Kronér är unik

SVT har förstås rätt i sin bedömning. Kronér är unik. Man kan tycka vad man vill om det, men Lars Ove Kronér är den siste representanten för SVT-mysets storhetsera. I det 1980-tal jag själv tillbringade framför tv:n hade han inte varit unik. Då var alla programledare som Kronér: tunnhåriga, fryntliga, göteborgska. De ledde evighetsprogram med full orkester och mångmiljonpublik och pratade med hela den disparata massa som brukar benämnas "hela svenska folket". Oftast var de också gamla sportreportrar, varför det känns logiskt att musikunderhållaren Kronér nu ska göra ett idrottsprogram.

Lasse Kronér var den siste som hann fostras i den andan. Han kan konsten att prata med alla om inget. Hans gemyt verkar ointagligt. Hans kärlek till kameran är besvarad. Hans erfarenhet kan ingen ta ifrån honom.

Kristian Luuk? säger någon. Nja, han dras fortfarande med ett rykte att vara någon sorts 90-talsironiker. Peter Settman? Kalle Moraeus? Gry Forssell? Ingen av dem besitter samma kombination av snabb tunga, jovialisk framtoning och den sortens illasittande-cardigan-lufsighet som gör att man ändå inte utstrålar för mycket självförtroende.

Kronér är SVT-mysets sista bastion. Tro det att SVT håller tummarna för att även de högre rättsinstanserna kommer fram till att han är oersättlig.

 

Kalle Lind är skribent, podcastprofil och medarbetare på Expressens kultursida.

 

LÄS MER Kalle Lind: Vår tacksamhet är oändlig 

 

LÄS MER – Kalle Lind: Timells sex-och bögskämt gavs ut på fint förlag 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!