Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitte får inte ligga i nya säsongen av ”Borgen”

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) får allvarliga problem i nya säsongen av ”Borgen” på Netflix.
Foto: Mike Kollöffel / Netflix
Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) som utrikesministern i ”Borgen” på Netflix.
Foto: Mike Kollöffel / Netflix

Birgitte Nyborg har blivit utrikesminister och får hantera en internationell kris på Grönland.
Gunilla Brodrej ser sin älskade partiledare förändras i den nya säsongen av ”Borgen”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vad hade Birgitte Nyborg gjort? En trogen ”Borgenär” kan inte låta bli att ställa sig frågan när högerextrema Rasmus Paludan turnerar i Sverige med sitt cyniska och provokativa bokbål. Ja, i verklighetens Danmark hade en Nyborg kanske inte behövt agera alls eftersom få verkar bry sig om Paludan där. Men om man gör tankeexperimentet att Nyborg vore Magdalena Andersson? Som avböjer ministerbilen, tar cykeln och ställer sig och pratar med klimatdemonstranterna i den nya säsongen av ”Borgen”. Den gamla Birgitte hade väl gjort ett kärnfullt uttalande som skulle försvarat yttrandefriheten med samma glöd som hon hade fördömt våldet. Men hon är inte längre statsminister, utan det är Signe Kragh, misstänkt påminnande om verklighetens Mette Frederiksen.

De stretchiga blusarna som framhävde bysten i de gamla säsongerna har ersatts av högre knäppta, lösare sittande sidenblusar med elegant fall. Nyborg (Sidse Babett Knudsen) har kommit i klimakteriet vilket på obekymrat danskt manér påverkar hennes humör och därmed hennes omdöme. Men hon har också blivit vassare och mer erfaren. En pragmatiker som grälar med tyngd. Frånskild med vuxna barn är politiken det som nu återstår att leva för. Till varje pris.

Det blir en långsam dans mot karriärens slutstation.

Från att ha varit politisk idealist har tittarnas och väljarnas favorit Birgitte släppt sina gamla principer bakom sig som tappade klädesplagg. Snart står hon avklädd och ensam och har blivit ”det som folk föraktar i politiker”, vilket både hennes idealistiske son och besvikna partikamrater påpekar. Helt tvärtom ambitionen med det nyinstiftade parti hon ledde och gick till val med i den förra säsongen. Motvilligt tycker man allt sämre om Nyborg. Näsan som förr rynkade sig så charmigt när hon log, rynkar sig mekaniskt. 

Det är både intressant och smärtsamt att se sin favorit förfalla, men det var kanske bara så här kunde det bli en ny säsong som dessutom har en annan sorts dramaturgi. De tidigare säsongerna har hanterat ett fristående politiskt problem per avsnitt medan det privata har varit den röda tråden och anledningen att titta vidare. Det politiska spelet har haft en huvudroll, men det har även Nyborgs familjeliv.

Den nya säsongen är en politisk thriller som sträcker sig över alla åtta avsnitt och kretsar kring en lika problematisk som enorm oljefyndighet på Grönland. Som utrikesminister hamnar Nyborg i en häxkittel av miljöproblem, storpolitik och gammal unken dansk kolonialism. Hon får inte bara Ryssland utan även Kina och USA i knäet.

Det blir en långsam dans mot karriärens slutstation.

Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) i ”Borgen” på Netflix.
Foto: Mike Kollöffel / Netflix

Seriens andra stora favorit, journalisten Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), har också förhärdats. Hennes trasiga ex (Pilou Asbæk) har skrivits ut ur serien och ersatts av en äldre trygg gestalt spelad av Lars Mikkelsen. Så även i Katrine Fønsmarks liv är det på jobbet och inte i hemmet som dramerna utspelas. I de förra säsongerna har hon till synes gränslöst sprungit fram och åter mellan roller i politiken och i medierna. Nu är hon tillbaka på TV1 som nytillträdd nyhetschef och leder sin redaktion med järnhand, vilket gör henne illa omtyckt. I sociala medier utmålas hon som en ”maktgalen subba”. 

Bakom alla dessa framgångsrika kvinnor står sedan ett antal förvånade och sansade män. Samt en alltmer irriterad kvinnlig statsminister. De bangar inte för en bra cat fight, danskarna. Och bråk blir det. Vad är det han gör, manusförfattaren Adam Price? Hämnas han på kvinnorna? Plockar han ner dem från sina troner? Är det framgångsrika kvinnomyset faktiskt över nu? Får kvinnor inte åldras med stil?

Adam Price har skrivit ”Borgen” på Netflix/DR.
Foto: Philip Davali / RITZAU SCANPIX

I de gamla säsongerna finns spår av sexism. I början av 2010-talet kunde en överordnad på en tv-kanal stryka en kvinna över rumpan eller en sekreterare okommenterat omplaceras från kansliet för att hon hade haft sex med statsministerns närmaste man. Så kan man inte riktigt berätta 2022. Visserligen omplacerades även Birgittes manliga chaufför efter ett one night stand med sin arbetsgivare, men den sortens sexuell aktivitet får hon inte ha i den nya säsongen. Hon gör en trevare, men får nobben. Birgitte är fortfarande snygg, men männen är kolleger, inte älskare. Samtidigt som Birgitte och även Katrine, de båda bärande kvinnliga rollerna, slutat vara sexuella varelser är de grälsjuka och omöjliga att samarbeta med. Tänka sig.

Det hela känns helt enkelt så jäkla danskt. Irriterande och bra. Väldigt bra. 


TV-SERIE

BORGEN. RIKET, MAKTEN OCH ÄRAN.
Efter en idé av Adam Price
Fjärde säsongen
Sju avsnitt
Netflix/DR


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.